Áder: Horváth János formálni akart, a világot és benne önmagát

Horváth János
Budapest, 2018. április 26. Horváth János volt fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés korábbi korelnöke az életútját és parlamenti munkásságát feldolgozó kötetek, Zsiros Mária és Menyhárt Ferenc Az élet sava-borsa és Csúri Ákos Két pogány közt - Törhetetlenül című könyvének bemutatóján a Károli Gáspár Református Egyetemen 2018. április 26-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Horváth János formálni akart, a világot és benne önmagát, hogy egy szabad és független hazában mindenki szabad és független polgár lehessen - fogalmazott a köztársasági elnök az Országgyűlés egykori korelnökének a temetésén csütörtökön a Fejér megyei Cecén.
Vágólapra másolva!

Áder János azt mondta: Horváth János abból a korból jött,

Történelmi és személyes tapasztalatból tudta, hogy milyen a szabadságot megszerezni, és milyen könnyű elveszíteni - hangsúlyozta. Hozzátette: Horváth János erkölcsi tekintélyével "ma is példaként áll előttünk".

Budapest, 2018. április 26. Horváth János volt fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés korábbi korelnöke az életútját és parlamenti munkásságát feldolgozó kötetek, Zsiros Mária és Menyhárt Ferenc Az élet sava-borsa és Csúri Ákos Két pogány közt - Törhetetlenül című könyvének bemutatóján a Károli Gáspár Református Egyetemen 2018. április 26-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az államfő Horváth Jánost nemes szándékú mezőföldi emberként, elismert közgazdászprofesszorként jellemezte, akit egész életében a felebarátokra irányuló figyelem, a közösségi érzés vezetett. Az összetartó vidéki közösség élménye, a hazaszerető patriotizmus egy életre meghatározta jellemét - mondta.

Személyes szabadságát a közös szabadsággal együtt akarta kiteljesíteni

Felidézte: Horváth János a második világháborúban az életveszélyt is vállalta, a Szabad Élet Diákmozgalom nyomdásza lett, százezres példányban nyomtatott a nyilasok ellen, a függetlenségért kiáltó írásokat. Ezért halálra ítélték, a kivégzés elől csak az utolsó órákban sikerült megszöknie.
Azonban visszanyert személyes szabadságát a közös szabadsággal együtt akarta kiteljesíteni, a Gestapo börtönéből kijutva azonnal a romokból új országot építők közé állt. 1945-ben országgyűlési képviselő lett a kormányalakító Független Kisgazdapárt küldötteként. Angyalföldön Kádár János ellenében szerzett mandátumot - tette hozzá a köztársasági elnök.

Áder János kiemelte:

Horváth János a kommunista diktatúra szemében éppoly szálka lett, mint a korábbiban volt.

Letartóztatás, kirakatper, Andrássy út 60., kényszermunka és háromévi rabság után, amikor 1956-ban ismét esély volt arra, hogy a szabadság közös és teljes legyen, Horváth János az Országházban munkára jelentkezett.

Cece, 2019. december 19. Horváth János, az Országgyűlés egykori korelnökének temetése a cecei Református temetőben 2019. december 19-én. Az életének 99. évében november 25-én elhunyt Horváth János 1945 és 1947 között kisgazda nemzetgyűlési, majd 1998 és 2014 között fideszes országgyűlési képviselő volt. 2003-tól 2014-ig ő volt a parlament korelnöke. MTI/Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán

November elején a forradalom küldöttjeként New Yorkba utazott, hogy rávegye az Egyesült Államok és a Szovjetunió ENSZ-képviseletét: folytassanak párbeszédet Magyarországról, de kudarcba fulladt kísérlete után már nem tudott visszatérni.

A magyar parlamentarizmus évszázados kultúráját hozta el

Amerikában 45 évesen újra tanulni kezdett, doktorált a Columbián, három egyetem hívta meg professzornak, Ronald Reagan amerikai elnökhöz pedig munkakapcsolat fűzte. Miután hazatért, bő fél évszázaddal az után, hogy először lett képviselő, 1998-ban ismét a magyar Országgyűlés tagja lett.
Horváth János a köztársasági elnök szerint

a magyar parlamentarizmus évszázados kultúráját hozta el.

Négy cikluson keresztül 785 felszólalás, 31 önálló indítvány, 95 nem önálló indítvány jelezte munkabírását - méltatta Áder János.

- idézte búcsúzóul Horváth János szavait a köztársasági elnök.

Az életének 99. évében november 25-én elhunyt Horváth János 1945 és 1947 között kisgazda nemzetgyűlési, majd 1998 és 2014 között fideszes országgyűlési képviselő volt. 2003-tól 2014-ig ő volt a parlament korelnöke.

Horváth Jánost a cecei temetőben református szertartással búcsúztatták. A temetésen a köztársasági elnök mellett részt vett Kövér László házelnök, valamint számos politikus és közéleti szereplő is.