Az ügyészség állítja, mindent megtettek, hogy a győri tragédia ne történjen meg

2019.12.20. 11:41

Az ügyészség mindent megtett azért, hogy a győri apa, aki megölte két gyerekét, majd öngyilkos lett, súlyosabb büntetést kapjon az után, hogy majdnem megölte a feleségét az egyik gyerekük előtt. Ezt azonban elutasították. Ahogy azt is, hogy az apa ne találkozhasson a gyerekeivel, ahogy azt is, hogy korábban szabaduljon. Az ügyészség pont ezek miatt azt is mondja, ők semmiben nem hibáztak.

Az ügyészség minden törvényes eszközzel fellépett annak érdekében, hogy a győri gyermekgyilkossághoz vezető láncolat ne következhessen be  – legalábbis ezt állítja közleményében a Legfőbb Ügyészség. A férfi ellen - aki vasárnap megölte két gyerekét, majd öngyilkos lett - korábban emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése miatt folyt eljárás. 

El is ítélték, öt évet kapott, csakhogy jó magaviselet miatt korábban szabadulhatott. 
A Vas Megyei Főügyészség a férfi szülői felügyeleti jogának megszüntetését indítványozta. Az ügyészi indítványt azonban a Szombathelyi Törvényszék egyéb törvényes útra utasította.

A büntetőügy másodfokú eljárásában a Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet megváltoztatását indítványozta, az első fokon kiszabott öt év fegyházbüntetésnél súlyosabb szabadságvesztést, valamint a szülői felügyeleti jog megszüntetését kezdeményezte. A Győri Ítélőtábla az ügyészségi fellebbezésnek nem adott helyt, az elsőfokú bíróság ítéletét helyben hagyta. A jogerős ítélet után a Vas Megyei Főügyészség keresetet nyújtott be a Szombathelyi Járásbírósághoz a férfi szülői felügyeleti jogának megszüntetése miatt.  A Szombathelyi Járásbíróság a szülői felügyeletet megszüntette azzal, hogy gyermekeivel a férfi továbbra is jogosult volt a kapcsolattartásra.

A férfit szeptemberben a Szombathelyi Törvényszék feltételes szabadságra bocsátotta. A végzéssel szemben a Vas Megyei Főügyészség fellebbezett, és indítványozta, hogy másodfokon az elítélt feltételes szabadságra bocsátását mellőzzék.  A Szombathelyi Törvényszék az ügyészi fellebbezésnek nem adott helyt, az elsőfokú bíróság határozatát helyben hagyta.

A férfihoz ezek után mehetett fel a három gyereke. Közülük a két idősebbet megölte, majd öngyilkos lett, a hatéves kislánya pedig valószínűleg az egészet végignézte. Ő az a kislány, aki akkor is ott volt, amikor a férfi a feleségét, vagyis a kislány anyját majdnem megölte.