Csak a társadalom támogatásával lehet eredményt elérni a fogyatékosságügyben - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a szegedi GEMMA Központ karácsonyi ünnepsége után.

Fülöp Attila hozzátette, a szociálpolitika és a gyermekvédelem legfontosabb üzenete is az, hogy valós segítséget csak közösen lehet adni. A szakemberek, intézmények ugyan képesek jobbá tenni egy-egy nehéz élethelyzetet, de a társadalom támogatása nélkül halálra van ítélve a munkájuk - tette hozzá.

Közölte, hogy Magyarországon a szociális ellátóhelyek kétharmadát civil, egyházi vagy önkormányzati fenntartók üzemeltetik. Ez nem véletlen, hiszen az állam nem tudja megadni a közösségi kötődést, anélkül pedig a szociális biztonság sem biztosítható - hangsúlyozta.

Fülöp Attila felidézte, hogy a civil fenntartású, jellemzően súlyos fogyatékossággal élő gyermekeknek és fiataloknak fejlesztő oktatást és nappali ellátást nyújtó GEMMA Központ is az érintett szülők akaratából, erejéből és támogatásával jött létre.

Az államtitkár a fogyatékos emberek világnapját említve úgy fogalmazott: "minden ünnepnap pont annyit ér, amennyit a másnapi gyakorlatba vagy a harmadnapi életbe át tudunk menteni".