A Soros-közeli Transparency International egyik rendezvényén Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke kijelentette, listázni fogja a neki nem tetsző ítéleteket hozó „vérbírókat". Az ellenzéki összefogás élére még mindig kívánkozó hódmezővásárhelyi polgármester bejelentkezésében megfenyegetett minden olyan bírót, aki szerinte erkölcstelen és „helytelen" ítéleteket hoz, az egy listára kerül, melyen az általa „árulónak" tartott bírák nevei szerepelnek. De Márki-Zay ennél is tovább ment, név szerint üzent Lakatos Péter szegedi bírónak, aki december 20-án dönthet a polgármester egy újabb polgári peres ügyében, írja a Pesti Srácok a Promenadra hivatkozva.

A politikus a Soros György által finanszírozott Transparency International évzáró budapesti konferenciáján beszélt erről.

Meglepő módon a Soros-szervezet azóta sem kongatja a vészharangokat, amiért egy ellenzéki városvezető nyíltan bírók listázásáról és megfélemlítéséről, befolyásolásáról beszél. Márki-Zay Péter pedig nem gondolta meg magát, igenis listázni akarja és listázni fogja a megítélése szerint erkölcstelen, neki nem tetsző, „nevetséges" ítéleteket hozó magyar bírókat.

Erre pedig már a platform is megvan, mint arról a Transparency Internationalnek beszámolt, elindít egy weboldalt, ahol az általa „vérbírónak" bélyegzett bírák nevét fogja listázni. Hogy a weboldal fenntartását ki finanszírozza, arról nincsenek információk, ugyanakkor a Pesti Srácok szerint nem elképzelhetetlen, hogy Hódmezővásárhely kasszája, esetleg a jogállamiság „őre", a Transparency fogja pénzelni a magyar bírók megfélemlítésére szolgáló portált.

Márki-Zay Péter fenyegetőzikForrás: MTI/Balogh Zoltán

Ma, ebben a bírósági rendszerben nagyjából attól függ, ki milyen ítéletet kap, hogy melyik bíróságon tárgyalják az ügyét. Majd a Vérbiró.hu-t elindítjuk, és előbb-utóbb elszégyellik magukat [az érintett bírák] - fejtette ki a független igazságszolgáltatásról szóló elképzeléseit Márki-Zay a Soros-szervezet konferenciáján.

A polgármester heti videós összefoglalójában aztán megerősítette, szükségesnek tartja az általa vérbírónak minősített, vagyis szerinte a „pártállam", vagyis a „Fidesz érdekében erkölcstelen ítéleteket hozó bírók" listázását. Arra nem tért ki, hogy vajon milyen erkölcsi és szakmai alapon ítélné meg az egyes bírók tevékenységét,  írja a Promenad.

Itt azonban nem állt meg a polgármester: legújabb videós bejelentkezésében már nyíltan meg is fenyegetett egy bírót azzal, hogy felkerülhet a listára, ha december 20.-án számára kedvezőtlen ítéletet hoz  az ellene folyó (újabb) polgári peres eljárásban, melyet Juhász Tünde megyei kormánymegbízott és Holubán Csilla szegedi járási hivatali vezető indított a vásárhelyi polgármester ellen egy szerintük rájuk nézve sértő Facebook-bejegyzése miatt.

Hát én nagyon remélem, hogy Lakatos Péter bíró úr az nem a vérbírók közé akar tartozni, és az eddigi tévedései ellenére most józan belátással majd egy okos ítéletet hoz - mondja bejelentkezésében a kétértelműségnél világosabban Márki-Zay.

Vagyis  egy prominens baloldali politikus konkrétan megfenyegetett egy bírót, aki ráadásul a saját ügyében ítélkezik. Az ellenzéki propagandamédia és az ellenzéki politikusok pedig mélyen hallgatnak az ügyben.

Az Országos Bírósági Hivatal épületeForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem így az Országos Bírósági Hivatal, melynek frissen kinevezett elnöke, Senyei György védelmébe vette Lakatos Pétert és a bírói társadalmat.

Nyilatkozatában maga kéri [Márki-Zay] a bíróknak, hogy „mondjanak ellent a zsarolásnak", ehhez képest néhány mondattal később név szerint megnevezi azt a bírót, aki néhány nap múlva tárgyalást fog tartani a személyét érintő ügyben, majd reményét fejezi ki, hogy a nevezett bíró „okos ítéletet hoz" és „nem akar a vérbírók közé tartozni". Ez aligha tekinthető másnak, mint nyomásgyakorlásnak, amely a fenyegetés szintjét éri el. A politikai véleménynyilvánításnak nyilvánvalóan nem lehet része egy olyan fenyegető tartalmú nyilatkozat, hogy az álláspontja szerint „erkölcstelen" ítéletet hozó bírókat „vérbíróként" kell nyilvántartani, és az e listán szereplők „egy demokratikus országban bíróként nem működhetnek" - írja Senyei közleményében.