2016 nyara óta nem próbált olyan sok migráns bejutni Magyarországra, mint az utóbbi hetekben

refugee conflict Horizontal
Syrians who have been recently turned refugees by the Turkish military operation in northeastern Syria are pictured upon arriving at the Bardarash camp, near the Kurdish city of Dohuk, in Iraq's autonomous Kurdish region, on October 20, 2019. - Thousands of people, mostly women and children, have fled fighting in northeastern Syria and crossed into Iraq, the UNHCR said on October 18. Iraqi Kurdistan previously hosted more than a million Iraqis who fled fighting with Islamic State (IS) group jihadists between 2014 and 2017. (Photo by SAFIN HAMED / AFP)
Vágólapra másolva!
Évek óta nem tartóztattak fel annyi migránst a magyar határkerítésnél, mint 2019 utolsó időszakában. Csak az utóbbi hét hétben több mint 6200 migráns próbált meg bejutni Magyarország területére. Közben az orosz légitámadások és az előrenyomuló damaszkuszi kormánycsapatok miatt november eleje óta legalább 205 ezren keltek útra Szíria Idlíb nevű tartományából, Erdogan elnök tájékoztatása alapján pedig csak csütörtökön 50 ezren akartak átjutni Törökországba. Erdogan továbbá közölte, hogy hivatalos adatok szerint csupán szír migránsból 3,7 millió tartózkodik hazájában, becslések alapján pedig összesen 4-5 millió migráns (szíreken kívül főleg afgán, pakisztáni és iraki) lehet az országban. Az államfő hozzátette, hogy Ankara egymagában nem bír a migránsáradattal, a nyomást pedig minden európai állam meg fogja érezni.
Vágólapra másolva!

A Magyar Rendőrség Police.hu nevű honlapján közölt statisztikák alapján, hazánk déli határainál a migrációs nyomás miatt ismét drámaivá vált a helyzet, ugyanis egyre többen próbálnak meg illegálisan bejutni Magyarország területére.

Elfogott migránsok Hercegszántónál, 2019. november 26-án. Forrás: police.hu

2019 51. hetében 1384 illegális migráns akart bejutni az országba, december első három hetében 3112, novemberben 3089;

ez 7 hét leforgása alatt összesen 6201 főt jelent.

Forrás: police.hu

2018 utolsó öt hetében ez a következőképpen nézett ki: 51. hét 99 migráns, december első három hete 407, november 651; összesen 1058 fő.

Forrás: police.hu

2017 ugyanezen időszakában az 51. héten 222 migráns, december első három hetében 777, novemberben 2006; ez összesen 2783 embert jelentett.

Forrás: police.hu

2016-ban ez a következőképpen festett: 51. hét 610 migráns, december első három hete 1866, november 1982, összesen 3848 migráns érkezett 7 hét alatt.

Forrás: police.hu

A tendenciákból tehát egyértelműen megállapítható, hogy

az utóbbi négy évben még soha nem próbált annyi migráns bejutni az országba, mint az utolsó 7 hétben.

Ráadásul a fenti statisztikai adatokban nincs is benne december utolsó hete, mert 2019 ezen időszakából még nincsenek adatok, ezért az összehasonlításba ezt nem is vettük bele.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint,

csak péntektől vasárnapig 558 határsértővel szemben intézkedtek.

Nagy többségük Szerbia felől próbált meg bejutni Magyarországra, de a biztonsági határkerítésnek és a rendőrség fellépésének köszönhetően ezt sikerült megakadályozni.

Az elmúlt héten összesen 1019 illegális bevándorlót tartóztattak fel és kísértek vissza a határzárhoz. Az ezt megelőző héten, december 9-étől 15-éig ez a szám 669 volt.

Idén január és november között közel 12 ezren kísérelték meg illegálisan átlépni a magyar határt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 5400-an.

Ahogy arról a rendőrség december eleji összegzése alapján az Origo beszámolt, az illegális migránsok próbálnak átmászni a kerítésen, átvágni azt, de a rendőrök találtak már két, kézi erővel kiásott, belső támasztószerkezet nélküli, amúgy életveszélyes alagutat is.

Egy migránsok által ásott alagút Forrás: MTI/ORFK/ORFK/-

A határzár megrongálásáról a rendőrség a YouTube-csatornáján egy megdöbbentő videofelvételt tett közzé.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójának a december eleji tájékoztatása alapján

Az Anadolu török állami hírügynökség legújabb összesítése alapján, míg 2018-ban a hatóságok az ország teljes területén - tehát nem kizárólag az Európába igyekvőket véve számításba - 268 ezer illegális migránst tartóztattak fel, addig

2019. december 11-ig bezárólag már csaknem 433 ezret.

Idén az afgánok állnak a lista élén 192 ezerrel, 67 ezerrel a pakisztániak a másodikak a sorban, a harmadikak pedig a szíriaiak 53 ezerrel.

Tavalyhoz képest az első három helyezett sorrendje nem változott.

Erdogan: Minden európai ország meg fogja érezni a migrációs nyomást

Az előrenyomuló, Bassár el-Aszad elnök szír elnök kormánycsapatai és az őket segítő orosz légitámadások miatt az utóbbi hetekben egyre többen próbáltak meg Szíria Idlíb tartományból átjutni Törökországba.

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön kijelentette, hogy

akkor éppen 50 ezer szíriai tartott Idlíbből a török határ felé.

Muhammad Hallaj, a Szíriai Intervenciós Koordináció nevű idlíbi civil szervezet elnöke azt mondta, hogy miután a légitámadások és a szárazföldi összecsapások folyamatosak a térségben, a menekülők pontos számát nem ismerik, de legkevesebb 25 ezerre becsülik.

Hallaj arról is beszélt, hogy

A BBC beszámolója alapján Erdogan elnök vasárnap egy isztambuli díjátadó ünnepségen felhívta rá a figyelmet, hogy

csak szír migránsból 3,7 millió tartózkodik jelenleg Törökországban.

Arra is figyelmeztetett, hogy Ankara egymagában nem bír a migránsáradattal, amennyiben pedig az oroszok és a damaszkuszi kormány nem állítják le Idlíb ostromát, akkor

Azt, hogy pontosan mennyi ember maradhatott Idlíbben, nem lehet tudni, de becslések alapján maximum 3 millióról lehet szó. Más beszámolók szerint 4 millió fő élhet még az ostromlott tartományban.

Erdogan vasárnapi beszédében elmondta, hogy

A török elnök szerint

megismétlődhet a 2015-2016-os migránsválság.

Erdogan azt szeretné, hogy a török területen lévő szír migránsokat telepítsék vissza a török hadsereg által északkelet Szíriában kialakított úgynevezett biztonsági zónába.

A nyugat-európai államok azonban ellenzik ezt a tervet, erre válaszul pedig Erdogan már több alkalommal is kijelentette, hogy