A magyar modell működik, és egyes elemei mintaként szolgálnak Közép- és Nyugat-Európában, sőt még az Egyesült Államokban is, példakánt említhető a kölcsönös felelősségvállalás elvének kiterjesztése a pénzügyi szektorra, így a hitelintézeteknél és más ágazatokban is, de említhetnénk a munkaalapú foglalkoztatáspolitikát, a bevándorláspolitikai és határvédelmi intézkedéseket vagy a nemzetközi humanitárius szerepvállalás újszerű magyar példáját is - minderről ifjabb Lomnici Zoltán beszélt az Origónak. A Századvég jogi szakértőjével az idei kormányzati évet értékeltük.

A 2019-es esztendő eredményes éve volt Magyarországnak. Sikerült fönntartani a gazdasági növekedés robusztus ütemét, amit az elmúlt ciklusok adócsökkentései és okos pénzügypolitikája alapozott meg – így értékelte ifj. Lomnici Zoltán a 2019-es évet az Origónak. A Századvég jogi szakértője szerint  a magyar kormány bátor vállalásai révén újabb jelentős előrelépést tettünk a családpolitikában, és a számok mára egyértelműen azt mutatják, hogy újra érték lett a házasság intézménye, kedvezőbb gazdasági feltételeket teremtve a családot alapítani szándékozó magyar fiataloknak.

Megvédtük az érdekeinket

Talán az eltelt esztendő kormányzati politikájának is köszönhetők az elmúlt időszak egyes sikerei mind a sport, mind a kultúra területén. Újabb lépések valósulhattak meg különböző kormányzati programokon keresztül ahhoz, hogy a határon túli és a diaszpóra-magyarság jobban visszakapcsolódhasson a nemzet vérkeringésébe. Magyarország a nemzetközi színtéren megvédte saját nemzeti érdekeit, és az új Európai Bizottságban szerzett biztosi poszt révén tovább növelte befolyását az Európai Unió integrációs közösségében - tette hozzá.

Magyarország 2019-ben a nemzetközi színtéren is megvédte az érdekeitForrás: MTI/Máthé Zoltán

Lomnici Zoltán szerint a jövőben erősebb hangsúlyt kell helyezni egyes külügyi szakterületekre, így különösen a visegrádi és közép-európai együttműködésre, továbbá az Európai Unióval és az EU-szankciós politikával kapcsolatos diplomáciánkra. A személyre és NGO-kra szabott jogalkotás terjedő brüsszeli gyakorlata és az EU-intézmények nem transzparens, külső nemzetközi befolyás alá kerülése egyre nagyobb kihívás, és az Európai Bizottságban és más kiemelt EU-intézményekben lévő egyes aktorok saját pozíciójukat, vagyis uniós adófizetők pénzét használják fel bevándorláspárti politikai erők és civilnek álcázott szervezetek támogatására – tette hozzá.

Újabb bátor lépések kellenek

Ezért az EU-szintű korrupció visszaszorítása és a lobbitevékenység szigorúbb ellenőrzése is szükséges. Újra és újra rá kell mutatni a zajló jogállamisági eljárások valódi természetére, de mindeközben meg kell őriznünk a közép-európai egységet is. A társadalom- és szociálpolitika területén pedig további bátor lépések lehetnek szükségesek ahhoz, hogy a magyar emberek többsége számára még kézzelfoghatóbbá váljon a mindennapokban, hogy a gazdaság jó teljesítményének áldásos hatásai mind szélesebb társadalmi rétegekhez jutnak el.  Ez a középosztály további erősítését, szélesítését szolgálná a gazdaság munkaalapú magyar modelljében – fogalmazott az elemző.

Lomnici Zoltán: A magyar modell működik, és egyes elemei mintaként szolgálnakFotó: Polyák Attila - Origo

A szakember szerint a magyar kormány lépéseit már az elkövetkező generációk iránti felelősség sarkallja, vagyis a tőle telhetőt tette és teszi az utolsó pillanatig. Ahogy Abraham Lincoln mondta: „Ha a végén kiderül, hogy igazam volt, akármit is hozzanak fel ellenem, nem számít majd. De ha az derül ki, hogy tévedtem, tíz angyal is megesküdhet rá, hogy milyen jó voltam, az sem változtat a lényegen." A kormányzati felelősség előbb említett prospektív, cselekvő szemléletéből következik a magyar bevándorláspolitika, a családpolitika, az oktatási és kultúrpolitika vagy éppen a Paks 2-beruházás, vagyis az Orbán-kormány hosszú évek óta elkötelezetten klímasemleges energiapolitikája – mondta.

Lomnici Zoltán szerint a magyar modell működik, és egyes elemei mintaként szolgálnak Közép- és Nyugat-Európában, sőt még az Egyesült Államokban is. Példakánt említhető a kölcsönös felelősségvállalás elvének kiterjesztése a pénzügyi szektorra, így a hitelintézeteknél és más ágazatokban is. De említhetnénk a munkaalapú foglalkoztatáspolitikát, a bevándorláspolitikai és határvédelmi intézkedéseket vagy a nemzetközi humanitárius szerepvállalás újszerű magyar példáját is. Csehországtól Olaszországig születtek már ahhoz hasonló kormányzati intézkedések, mint azt megelőzően Magyarországon – zárta szavait.