A dél-szudáni békemegállapodás minél előbbi életbe léptetését sürgette az a közös felhívás, amelyet Ferenc pápa, az anglikán egyházat vezető Justin Welby canterburyi érsek és a skót egyházat képviselő John Chalmers tett közzé karácsony napján.

A három vallási vezető Dél-Szudán politikai irányítóihoz intézte a Vatikánban nyilvánosságra hozott felhívást. Békét és fejlesztéseket szorgalmaztak a nyolc éve polgárháború dúlta afrikai országban, valamint megújult erőfeszítéseket sürgettek a békemegállapodás minél előbbi megvalósítása érdekében.

Ferenc pápa, Justin Welby és John Chalmers felhívása egyebek között annak az ígéretnek a betartására vonatkozott, amelyet a Dél-Szudánban szemben álló felek tettek arra, hogy február végéig új egységkormányt hoznak létre.

Salva Kiir dél-szudáni elnök és Riek Machar volt lázadóvezér tavaly írt alá békemegállapodást az ENSZ, az Egyesült Államok és régióbeli országok nyomására, hogy vessenek véget az évek óta tartó polgárháborúnak. Ezen kívül megegyeztek egy egységkormány létrehozásáról is november 12-ig, de később 100 nappal kitolták a határidőt.

A karácsonyi üzenetben a katolikus, az anglikán és a presbiteriánus skót egyház vezetője megbékélést sürgetett, és áldását adta az egész afrikai országra. Reményüket fejezték ki, hogy amennyiben a helyzet stabilizálódik, hamarosan személyesen is ellátogathatnak Dél-Szudánba.

Az afrikai országban dúló - etnikai alapú - háborúban a sajtóban szereplő adatok szerint mintegy 380 ezren veszítették életüket.