Ne higgyük el, hogy Jézust ki lehet szorítani a világból, hogy bármi hatalmasabb, mint ő! - mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsony első napján a budavári evangélikus templomban tartott ünnepi istentiszteleten.

Az evangélikus püspök prédikációjában arról beszélt: a betlehemi jászolban fekvő Jézus látszólag kicsi, és a mai világban is sokszor parányinak és jelentéktelennek tartják.

Valójában azonban Jézus mindennél nagyobb, ő a világ ura.

"Ne higgyük el, hogy Jézusnál bármi erősebb vagy hatalmasabb, és ne higgyük el, hogy büntetlenül vissza lehet élni a földi hatalommal!". Mert a történelem végén majd visszatér Jézus az "apokalipszis fehér lovasaként", mint a "királyok királya és az uraknak ura".

"Ennek a Jézusnak a védettségében legyen áldott ünnepünk, ahol magunk is észrevesszük a kicsiket, a rászorulókat, az esendőket, és lehajolunk hozzájuk" - fogalmazott Fabiny Tamás.

Kitért arra: a Banksy álnéven ismert brit művész idén karácsony előtt szokatlan Szent Család-ábrázolást állított ki Betlehemben. A képen Mária, József és a kisded egy lövedékkel átlyukasztott betonfal előtt látható. A golyó ütötte lyuk csillagot formáz, ha pedig figyelmesen nézi valaki, felsejlik a golyónyomban a kereszt is. Hozzátette: Betlehemben ma fallal kell védeni egymástól az embereket, mert az erőszak, a politika az emberek mindennapjaiba is beférkőzik. E fal árnyékában Jézus kicsinek látszik, valójában azonban minden ember alkotta falnál hatalmasabb.

A Jelenések könyvének egy szakaszát magyarázva szólt arról, Jézus e bibliai könyv szerzőjének látomásában lovasként, harcosként jelenik meg véráztatta ruhában.

Az ő ruhájára azonban nem mások vére fröccsent, mint a harcosokéra általában, hiszen ő maga ontotta vérét másokért.
A betlehemi Jézus sorsát folytatják mindazok, akiket a hitük miatt üldöznek, akiknek miatta ontják vérüket - tette hozzá Fabiny Tamás.