Nem véletlen, hogy Jurij C.-nek a börtönben kellett töltenie a karácsonyt. Ünnepek alatt ugyanis fennáll a veszélye, hogy az addig együttműködő rabok is megpróbálnak hazaszökni rokonaikhoz. Az ukrán kapitány, noha nem engedték haza az ünnepekre, viszont  a börtönben megismerhette a magyar karácsonyi hagyományokat: a többi rabhoz hasonlóan halászlevet, töltött káposztát és bejglit kapott szenteste.

Karácsony előtt minden fogvatartott nagyobb késztetést érez a szökésre, hiszen ők is a családjuk körében szeretnének lenni. Akármilyen együttműködő valaki máskor, az ünnepek alatt hajlamosabb a normák megszegésére. Ebben a konkrét esetben nagyon is érthető az ügyészség és a bíróság álláspontja. A magyar börtönökből nem könnyű megszökni, de a bűnügyi felügyelet esetében már nem ez a helyzet"

- mondta a Ripostnak Végh József kriminálpszichológus.

Ezzel egyetértett az áldozatokat képviselő ügyvéd, dr. Sógor Zsolt is:
Az ügyész kilenc év börtönt ajánlott beismerés esetén a kapitánynak, amit ő nem fogadott el. Ennek jelzésértéke van, azt üzeni, hogy ártatlannak tartja magát. Viszont, ha elítélik, nem valószínű, hogy ennél kevesebbet fog kapni, inkább többet. 28 emberélet nagyon sok, átérezhető az elhunytak családjának gyásza, főleg most, karácsonykor. És még ha csak a kétharmadát tölti ki, az akkor is 6 év, egy most 64 éves embernek. Véleményem szerint a bíró biztos szeretett volna lenni abban, hogy nem kell a vádlott nélkül tárgyalnia."

Jurij C. az egyetlen vádlottja az egyik legsúlyosabb dunai hajóbalesetnek, amelyben májusban 28-an haltak meg. A hajóbaleset után kétszer is kikerült a börtönből, és egy bérelt luxuslakásban várta, amíg az eljárás befejeződik. Egyszer nyáron, mindössze két héttel a tragédia után került bűnügyi felügyeletbe másfél hónapra, majd legutóbb november közepén, amikor lezárták a nyomozást.

Forrás: MTI/Mónus Márton

Az ügyészség azonban november 28-án, a vádemelést követően javasolta a kapitány letartóztatását, szökés és elrejtőzés, illetve tanúk befolyásolásának veszélye miatt.

Az ügy iratai ilyenkor ahhoz a bíróhoz kerülnek, aki később ítélkezni fog majd. Bár a döntése nyilván rosszul érintette a vádlottat, úgy gondolom, jobban jár így, hiszen legalább telik a büntetése"

- fejtette ki az ügyvéd.