Ezért is kellett börtönben töltenie a karácsonyt az ukrán kapitánynak

Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épülete, 2019. július 31.
Hableány, katasztrófa, baleset, Budapest
Budapest, 2019. július 31. A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én. Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki, és július 29-én őrizetbe is vették a hajóskapitányt. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Nem véletlen, hogy Jurij C.-nek a börtönben kellett töltenie a karácsonyt. Ünnepek alatt ugyanis fennáll a veszélye, hogy az addig együttműködő rabok is megpróbálnak hazaszökni rokonaikhoz. Az ukrán kapitány, noha nem engedték haza az ünnepekre, viszont  a börtönben megismerhette a magyar karácsonyi hagyományokat: a többi rabhoz hasonlóan halászlevet, töltött káposztát és bejglit kapott szenteste.
Vágólapra másolva!

- mondta a Ripostnak Végh József kriminálpszichológus.

Ezzel egyetértett az áldozatokat képviselő ügyvéd, dr. Sógor Zsolt is:

Jurij C. az egyetlen vádlottja az egyik legsúlyosabb dunai hajóbalesetnek, amelyben májusban 28-an haltak meg. A hajóbaleset után

kétszer is kikerült a börtönből, és egy bérelt luxuslakásban várta, amíg az eljárás befejeződik.

Egyszer nyáron, mindössze két héttel a tragédia után került bűnügyi felügyeletbe másfél hónapra, majd legutóbb november közepén, amikor lezárták a nyomozást.

Forrás: MTI/Mónus Márton

Az ügyészség azonban november 28-án, a vádemelést követően javasolta a kapitány letartóztatását, szökés és elrejtőzés, illetve tanúk befolyásolásának veszélye miatt.

- fejtette ki az ügyvéd.