A klímaválság fő felelősei a leggazdagabb országok és a világ legnagyobb multinacionális vállalatai

Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Vágólapra másolva!
Világszerte átvették a klímavédelem témája fölötti irányítást a globális liberális erők, holott a teremtett környezet tisztelete alapvetően konzervatív erény, mégis úgy tűnik, a jobboldal narratívája ebben a témában még foghíjas ellenben a liberális látványpolitizálás marketingjének erejével – többek között erről a témáról kérdezte a Pesti Srácok Szánthó Miklóst. Az Alapjogokért Központ igazgatója úgy véli a jobboldal feladata egyfelől rávilágítani, hogy a legnagyobb környezetszennyezést a multinacionális vállaltok okozzák, ami kéz a kézben jár a progresszív életmódtrendekkel, másfelől pedig hangsúlyozni kell, hogy bibliai parancs is saját környezetünk óvása.
Vágólapra másolva!

Szánthó Miklós nem vitatja, hogy a földi környezet válságtüneteket produkál, azt azonban szerinte nehéz eldönteni, hogy ezt a folyamatot

az ember behatásának vagy a föld életciklusának tudhatjuk-e be.

Saját magát azonban klímarealistának tartja, amibe az is közre játszik, hogy álságosnak véli, hogy a globális média asszisztálásával egy kislányon keresztül magyarázzák el, hogy az egész klímaváltozásról a „kolonialista, rasszista és patriarchális rendszerek" tehetnek. Az űrkutató, Ferenczi Orsolya szavaival azonban egyetért, aki szerint az ipari forradalom óta az emberi és az ember által létrehozott technikai faktor a korábbiakhoz képest jelentékenyebb mértékben járult hozzá az üvegházhatású gázok kibocsájtásához, ezen keresztül a Föld túlmelegedéséhez.

Szánthó Miklós Forrás: --

Mindemellett Szánthó úgy véli, valójában

nem tudományos, hanem politikai vitáról van szó.

Ugyanis mesterségesen létrehoztak tömegpszichózis révén egy ökostresszt, megoldásként pedig tartalmatlan megoldásokat kínálnak.

Nyugat-Európában a hagyományos jobboldal megszűnt létezni, mert lépésről lépésre adták fel saját identitásukat

Szánthó szerint nagyon csúszós lejtőre lépünk azzal, ha egy kicsit engedni akarunk egy témában. A klímasztori ugyanis csak egy szem a láncban. A balliberális oldal a tömegkultúra felületein keresztül számos olyan témát hozott be a közbeszédbe és a politikába, amivel lépéskényszerbe hozta a nyugati jobboldalt. Példaként említette, hogy egy „konzervatív" vezető alatt lett a homoszexuálisok házassága legális Németországban, és ugyanekkor vezették be a harmadik nemet is.

– emelte ki, hozzátéve, hogy ez a hozzáállás azonban szavazatot nem fog hozni, identitásvesztést viszont annál inkább.

A környezeti problémák a túlfogyasztásból fakadnak

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a jelenkori környezeti problémák eredője az a túlfogyasztói „életmódkultúra", amit a globális értékláncokban összeérő trendek propagálnak. Fontos azonban, hogy megmutassuk saját paradigmánkat, ami nem más, mint hogy

a teremtett természet védelme és óvása konzervatív erény, keresztény parancs.

Szánthó kitért arra is, hogy a globális progresszió erői a migrációs harcot kommunikációs szinten elvesztették, ezért találni kellett egy új kultúrharcos frontot, ami a klímaváltozás lett.

Az európai elit igyekszik maga mögött tudni a bevándorlási problematikát, és a „klímaérzékenyítéssel" igyekeznek átszőni az uniós szakpolitikákat.

A balliberális oldal trükkjeitől függetlenül a valóságot nem szabad letagadnunk, de a jobboldalnak tudnia kell elmesélni saját igazát a klímatémában. A klímaválság fő felelősei a legnagyobb, leggazdagabb országok és a világ legnagyobb multinacionális vállalatai – tette hozzá. Fontos, hogy leleplezzük a globális liberalizmus világméretű ármánykodásait.

– fogalmazott Szánthó, aki szerint másról sem szól a kozmopolita világéletérzés, a populáris kultúra, a jog, hogy „valósítsd meg önmagad", „bontakozz ki", „váltsd valóra a vágyaidat", „te vagy a középpontban", „mindenhez jogod van". És igen, ha az ember korlátok nélkül „kreatív" önkiteljesítésbe fog, az túlfogyasztáshoz vezet, a művi módon felpörgetett keresleti oldal pedig értelemszerűen magával hozza a kínálati oldal bővülését, azaz a nagyvállalati kapitalizmus túltermelését.

A balliberális oldal szemében a környezetvédelem pusztán egy politikai termék,

mellyel most a munkásosztály helyett a „bolygó kizsákmányolására" hivatkozva megint át akarja venni a felelősséget az egész világért.