Búcsúztatjuk az óévet, ünnepeljük az újat - vége a 2010-es éveknek. Összeszedtük, mire érdemes figyelni.

Szilveszter van, az egész országban az óévet búcsúztatjuk, és az újévet ünnepeljük hajnalig, szórakozóhelyeken, éttermekben, kocsmákban, házibulikban egyaránt. Előkerülnek a vicces parókák, a dudák, a maszkok és más partikellékek, meg persze a finom ételek és italok. Egy felmérés szerint a magyaroknak a szilvesztert leginkább a pezsgő, a virsli és a házibuli jelenti. Bár a magyarok háromnegyede (72 százalék) azt vallja, hogy neki a karácsony az evésről, a szilveszter pedig a bulizásról szól, a többség mégis inkább a szolid ünneplést választja az év utolsó napján, a második gondolata a szilveszter kapcsán pedig a virsli. A válaszadók 93 százaléka szerint virsli nélkül nincs szilveszter.

Minden második ember beszélgetős, társasozós összejöveteleken szereti tölteni a szilvesztert,
zenés mulatságba a válaszadók közel negyede megy szívesen, a másik negyedepedig inkább otthon marad, és tévézik.

A Hét Csillag Kulturális Egyesület szervezésében, tizedik alkalommal megrendezett óévbúcsúztató „ostormenet” résztvevői csergetnek ostoraikkal Pápa belvárosában 2019. december 31-én. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Krizsán Csaba

 

Szilveszteri babonák

A felmérésből kiderül, hogy a férfiak babonásabbak, mint a nők azzal kapcsolatban, hogy mi kerülhet január elsején az asztalra. A válaszadó férfiak 52 százaléka kerüli a baromfit és a halat, nehogy elvigyék a szerencséjét. Ugyanez pusztán tízből négy nőről mondható el.

A legbabonásabb korosztály a negyveneseké: majdnem minden második válaszadó szem előtt tartja a menüválasztásnál a hiedelmeket.

A 20-as korosztály viszont fütyül a babonákra: 85 százalékuk egyáltalán nem foglalkozik a szilveszteri étkezést övező mendemondákkal.  

De hogy most akkor mit ehetünk és mit nem? Az biztos, hogy amit ehetünk december 31-én, azt már nem ehetjük január 1-jén. Az év utolsó napján szabad enni csirkét, halat, vadat és pulykát is, ám az év első napján már nem. A csirke ugyebár elkaparja a szerencsét, a hal elúszik vele, a vad elszalad vele, a pulyka pedig haragot hoz, ha január 1-jén esszük.

Minél több lencsét eszünk, annál gazdagabbak leszünk a babona szerint, a lencséhez hasonlóan a pezsgő is a jólét ígéretét hordozza magában. Ha pezsgővel koccintunk éjfélkor, akkor az új év a bőség jegyében telik majd.

Malacot és pulykát süt a szilveszteri vacsorához egy séf egy nyíregyházi szálloda udvarán 2019. december 31-én. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/Balázs Attila

 

Ezekre figyeljen a szilveszteri hacacáré során

Megerősített szolgálatot tartanak a mentők szilveszterkor. Országosan 500-nál is több mentőautó van szolgálatban, ezt éjjel 21 kocsival erősítik meg, ezen felül a mentésirányítást is megerősítik. A szilveszter az egyik legnagyobb erőpróbája a mentőknek. Éjfél és hajnali 4 óra között annyi hívást kapnak, mint máskor 24 óra alatt sem

Nagyon figyelnie kell az utcán bulizóknak, hogy éjjel 0 Celsius-fok körüli hőmérséklet várható. Ilyenkor nő a kihűlés veszélye, főként azok esetében, akik jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztottak. A közlekedés szabályai szilveszterkor sem változnak, így aki ivott, az semmiképpen se üljön volán mögé.

Ami a tűzijátékozást illeti, a pirotechnikai eszközök is okozhatnak balesetet, ha azokat nem előírás szerint használják. A petárdázás viszont minden esetben tilos. Minden évben átlagosan ötven olyan tűzesethez riasztják a tűzoltókat szilveszterkor, amelyet tűzijáték okoz. A leggyakoribb, hogy fenyők, tuják gyulladnak ki a tűzijátékok miatt.

A jogszabályok több kategóriába sorolják a pirotechnikai eszközöket. Az 1-es és a 2-es kategóriájú termékek egész évben megvásárolhatók, a 3-as kategóriájúak viszont csak december 28. és 31. között. Ez utóbbiakat csak december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között lehet felhasználni. Még a birtoklásuk sem legális az év más időszakában, vagyis azokat az eszközöket, amelyeket nem használnak fel, öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak.

Kisebb tűzijáték Budapesten. A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem mindenki élvezi

A szilveszteri lármázást a kutyák, macskák nem szeretik, érdemes beengedni őket a házba, a különösen félős kisállatoknak pedig állatorvos által felírt nyugtatót adni, Célszerű ellenőrizni például, hogy a kutyába beültetett mikrochip regisztrációja is sikeresen megtörtént-e, ami a Nébih honlapján található nyilvános kereső alkalmazás használatával egyszerűen megtehető.

Ez nagyon fontos, mert a regisztrálatlan chiphez nem köthető adat, így a megtalált állatot sem tudják visszajuttatni gazdájához. Hasznos az is, ha az állat nyakörvére a gazda nevével és telefonszámával, esetleg lakcímével ellátott biléta is kerül, illetve vannak már okostelefonnal összeköthető, pórázra, hámra erősíthető nyomkövetők is, egy ilyet nemrég tesztelt az Origo Techbázis.

A chippel ellátott, elkóborolt kutyák hazajutását ma már az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány Nébih által is támogatott mikrochip-leolvasó hálózata. A figyelemfelkeltő matricával megjelölt kutyabarát helyeken, ingyenesen elérhető eszközök segítségével, könnyedén leolvasható az állat mikrochipjének száma. Ez alapján a programban résztvevő önkéntes állatorvosok kikeresik a kutya adatait, majd felveszik a kapcsolatot a gazdájával.

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha vége a mulatságnak

Egész szilveszter éjjel lehet utazni a 2-es, a 3-as és a 4-es metróval, a HÉV-ekkel, valamint az 5-ös, a 7-es, a 8E és a 9-es busszal Budapesten, az éjszakai járatok pedig a szokásosnál lényegesen sűrűbben közlekednek. A 3-as metró egyébként január 5-ig minden nap - hétvégén is - Újpest-központ és a Nagyvárad tér között jár.

A Volánbusz Zrt-nél 31-én a tanítási szüneti, január 1-jén a munkaszüneti menetrend lesz érvényben. Szilveszter éjszaka és újév hajnalán egyes járatok nem indulnak vagy korlátozásokkal közlekednek, egyes településeken a helyi járatok eltérhetnek ettől.

Szilveszterezők a budapesti Vörösmarty téren 2019. december 31-én este.Forrás: MTI/Mónus Márton

Az utcai bulik előnye, hogy nem kell takarítani utána

Persze ez sem igaz így, hiszen ilyen esetben is a házigazda takarít: január elsején reggel hat órakor kezdik meg a szilveszteri ünneplés utáni újévi takarítást Budapesten. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. dolgozói a közterületi rendezvények helyszínein, a kis- és nagykörúton, valamint az aluljárókban és azok környékén kézi és gépi erővel kezdik meg a takarítást az év első napján. 

A rendezvények helyszíneiről, a belvárosi utcákról és terekről az előző évek tapasztalatai szerint várhatóan több mint száz köbméter hulladékról kell majd gondoskodniuk. A munkát várhatóan kora délutánra fejezik be.