A jobboldal jelentős problémája – s ez egyértelműen látszik az Európai Parlamentben –, az az, hogy mindenki tart attól, aki tőle egy lépéssel jobbra áll - minderről Douglas Murray brit konzervatív publicista beszélt a Mandinernek adott interjújában. A baloldalon nincsenek ilyen félelmek, ott akármennyire balra mész is, sosem érsz a Gulágra. A jobboldal állandóan attól tart, hogy aki egy centire jobbra áll tőle, az már koncentrációs táborokat építene - vélekedett a publicista. 

A jobboldalon régi probléma, hogy mindenki azt hiszi, aki egy lépéssel tőle jobbra van, az szélsőséges. A baloldalon valamiért nincs ilyen félelem – mondta Douglas Murray brit konzervatív publicista, a jobbközép hetilap, a The Spectator szerkesztője a Mandinernek. A publicista arról is beszélt, hogy az európai kontinensen figyelemre méltó a főáramú vélemények populistaként való lejáratása. Ezen megütköztem, mert így nincs lehetőségünk eme kérdések megnyugtató rendezésére. Ha populistának nevezve egyszerűen elutasítod azokat az álláspontokat, amelyeket számos országban a többség magáénak vall, vele együtt pedig jó néhány kormány is, az azért érdekes, mert a többségi álláspont mindig legitim – hiszen a demokrácia ezt jelenti.

Douglas Murray: Egyértelműen van baloldali populizmusFotó: Mudra László - Origo

Murray arról is beszélt, egyértelmű, hogy létezik baloldali populizmus. De nem szeretem a populizmus kifejezést - tette hozzá. Utóbbi szótári definíciói kiválóan leírják Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt – mint egyszemélyes politikai erőt. Macront mégsem hívják populistának, mert az ő véleménye úgymond helyes vélemény. Szóval szerintem a populizmus emlegetése csak az általános közvélemény figyelmen kívül hagyására jó, amikor a közvélemény nem vélekedik helyesen.

Ettől tartanak a jobboldalon

A publicista szerint a jobboldal jelentős problémája az – s ez egyértelműen látszik az Európai Parlamentben –, hogy mindenki tart attól, aki tőle egy lépéssel jobbra áll. A baloldalon nincsenek ilyen félelmek, ott akármennyire balra mész is, sosem érsz a Gulágra. A jobboldal állandóan attól tart, hogy aki egy centire jobbra áll tőle, az már koncentrációs táborokat építene. Szóval a jobboldal fél a dominóhatástól, a baloldal viszont nem, ott a szélsőségek is a centrumba képzelik magukat - mondta Murray. 

"A zöldgondolat ernyője alá ugyanis szélsőbaloldali politikát csempésznek be"Fotó: Mudra László - Origo

A zöldügyek egy ponton megszűnnek zöldek lenni, és valami más színük lesz; a zöldgondolat ernyője alá ugyanis szélsőbaloldali politikát csempésznek be - mondta Douglas Murray. Az amerikai jobboldal például nem tudta elkerülni a kísértést, hogy ellenségnek állítsa be a zöldeket – akik épp ezt akarták. Mit tehet egy konzervatív? Meglehetősen minimalista elképzeléseim vannak ezzel kapcsolatban. Azzal kell kezdenünk, hogy magunk körül jó környezetet teremtünk. Ugyanis ma sokan azt szeretnék, hogy mások fizessék ki az álmaik árát. Ha meg akarod menteni a Földet, kezdd a saját udvaroddal – szóval a konzervatív zöldcselekvés itt kezdődne. A zöldek azonban valamiféle agrárius korba óhajtanak visszatérni, amit én nem szeretnék - mondta a publicista.