Péterfalvi: Egységes elvárás, hogy a hatóságok ugyanúgy működjenek

Vágólapra másolva!
Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az általa vezetett hatóság bírságolásairól, az egységes európai adatvédelmi rendszer szükségességéről.
Vágólapra másolva!

A NAIH a 2019-es év végén tette közzé, hogy milyen szervezeteket, cégeket bírságolt meg, Péterfalvi Attila szerint ezek a bírságok, ezek az összegek európai viszonylatban alacsonynak számítanak. A bírságok elsősorban a GDPR rendelet megsértése miatt kerültek kiszabásra. Erről azt állapította meg a hatóság vezetője, hogy az európai egységes adatvédelmi szabályozás gondolata egy igen érdekes kísérlet, aminek a kidolgozása még a nagy migrációs nyomás előtti időszakra vetíthető vissza.

Mindez a rendelet előírja az adatvédelmi hatóságok együttműködését, egy egységes rendelete szabályozza az adatkezelés szabályait, persze ez alól kivételt jelentenek a nemzeti adatkezelésre vonatkozó előírások, bár ezek is korlátok között működhetnek. Az is egységes elvárás, hogy a hatóságok ugyanúgy működjenek, ugyanazokat a bírságokat szabják ki, mindez egy erősen centralizált európai együttműködés irányába mutat. Persze az is igaz – tette hozzá, ahhoz még idő kell, hogy valóban egységesek legyenek a bírságok, azaz ugyanakkorra összeget követeljen a magyar, mint a holland adatvédelmi hatóság, ahogy ahhoz is még idő kell, hogy a hatóságok megvalósítsák a szilárd együttműködést.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.