Május végén ütközött a hatalmas szállodahajó, a Viking Sigyn a Hableány nevű kis turistahajóval. A balesetnek 28 halálos áldozata lett, többségük dél-koreai és két magyar. Nem sokkal a tragédia után letartóztatták Jurij C.-t, a nagy szállodahajó ukrán kapitányát, mert már a felvételeken is lehetett látni, hogy a nagy hajó ment neki a kicsinek és okozott halálos tömegszerencsétlenséget. 

Az elsüllyedt Hableány sétahajó képét fotózták le egy bóján a Margit híd közelében január 3-án. 

Az elsüllyedt Hableány sétahajó képe egy bóján a Margit híd közelében 2020. január 3-án.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

7 másodperc, 28 élet

Május 29-én éjszaka, 21 óra után 5 perccel történt, hogy

a Hableány nevű turistahajó 7 másodpercen belül elsüllyedt,

miután ütközött egy nagy szállodahajóval, a Viking Sigynnel, a Margit híd közelében.

A Hableányon 35-en utaztak, 22 nő, 12 férfi és egy 6 éves kislány.

A magyar kapitányon és a szintén magyar matrózon kívül mindenki dél-koreai volt, és turistaként vagy idegenvezetőként voltak a hajón.

Esti sétahajózásra indultak a Duna budapesti szakaszán a hat országot, köztük Magyarországot is érintő körutazásuk egyik programjaként.

Még aznap éjjel előkerültek a hídnál és a különböző pontokon elhelyezett térfigyelő kamerák felvételei, amelyeken valamennyire lehet látni, mi történhetett.

A Viking nekiment a Hableánynak, amelyet a hotelhajó szinte maga alá gyűrt.

Hét túlélő

A boruló hajóról többen közvetlenül a hideg Dunába estek.

Hét embernek sikerült megmenekülnie,

de többen a Hableány fogságában rekedtek.

A túlélők közül volt, akit a baleset helyszíne mellett mentettek ki az éppen arra közlekedő hajósok és utasaik, valakit pedig az erős sodrás miatt csak a Duna délebbi szakaszainál lévő hidaknál sikerült kiemelni a vízből. A 4 méter/másodperces sodoródási sebességgel haladó testek ugyanis a tragédiát követő percekben már messze jártak a Hableánytól.

A Viking Sigyn 64 éves, ukrán kapitánya nem állt meg, hogy segítsen, de még csak nem is jelentette a hatóságoknak, hogy mi történt, hanem továbbhaladt, és kikötött az Árpád hídnál, a folyó pesti oldalán.

A balesetet 15 perccel később jelentette be az egyik hajó utasa a rendőrségen.

Börtönben Jurij C.

A magyar nyomozók a Viking kapitányát, Jurij C.-t

halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt

hallgatták ki gyanúsítottként. 

Őrizetbe vették, majd június 1-jén letartóztatták a férfit. A bíróság döntése értelmében 15 millió forint óvadékért kiszabadulhatott, de később újra letartóztatták egy új bűncselekmény miatt.

35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt is felelősségre vonnák a férfit, aki a tragédia egyetlen gyanúsítottja lett.

Októberben jelentették be a rendőrök, hogy lezárták a dunai hajóbalesettel kapcsolatos nyomozást.