Farkas Örs: Elsősorban nem ideológiai viták zajlanak

Vágólapra másolva!
Farkas Örs politikai elemző, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában az ellenzéki pártok szerepéről beszélt, a DK elnökének a közösségi oldalon megírt véleménye kapcsán.
Vágólapra másolva!

A hazai belpolitikai életről írt egy cikket az elemző, amiben azt fejtette ki, hogy a Fidesznek „fel kell kötnie a gatyáját", mert megjelent egy régi-új ellenfél Gyurcsány Ferenc személyében. Hozzátette, a magyar belpolitikai élet évek alatt ugyanoda jutott vissza, ahol éppen 2006-ban abbamaradt, mert már akkor is Gyurcsány-Orbán küzdelméről volt szó, a mostani ellenzéki politikusnak, pártjának akkor is volt egy liberális kistestvére, akkor az SZDSZ volt az, most pedig a Momentum.

Az is látszik – tette hozzá Farkas Örs, az ellenzéki együttműködésben vannak problémák, gondok, a kispesti ügyeket hozta fel példaként, ahol a parlamenti ellenzék egyik alakja, Hadházy Ákos támadja a szintén ellenzéki, szocialista polgármestert, Gajda Pétert. Mindez úgy történik, hogy az elmúlt tíz évben a kormánypártok uralták a közigazgatás mindhárom szintjét, azaz a kormányzatot, a megyei és a települési önkormányzatokat. Az ellenzék ebben a helyzetben nem tett, nem tehetett mást, mint azt, hogy kritizálja a kormánypártoknak a felsorolt szinteken történt döntéseit.

Mára ez teljesen megváltozott, hiszen az őszi önkormányzati választásokon ellenzéki szereplők is pozíciókhoz jutottak, így az a támadás, ami eddig csak a kormánypártok irányába mutatkozott meg, mára már megjelent az ellenzéki pártok között is. Farkas Örs szerint ennek a hátterét meg kell nézni, mert mint kifejtette, itt nem elsősorban ideológiai viták zajlanak, sokkal inkább elosztási nézetkülönbségek munkálkodnak. Mindezek mellett természetesen az ellenzéki politikusok jelentős része azt mondja, a megszerzett mandátumát arra akarja felhasználni, hogy a regnáló Orbán kormányt megbuktassa. Teszik mindezt úgy, hogy azt tudják, a következő országgyűlési választáson nehéz lesz egy működő, jelenleg éppen a harmadik ciklusát töltő kormányt, annak vezetőjét legyőzni, akik mögött bizony teljesítmény áll.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.