Andrej Babis cseh kormányfő meghívására Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a felújított prágai Állami Opera ünnepélyes megnyitóján vasárnap este - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Havasi Bertalan hozzátette, hogy a kétfelvonásos gálakoncert előtt Andrej Babis és Orbán Viktor közösen megtekintik az épületet. 

A Prága központjában, a Szent Vencel-lovasszobor közelében, a cseh Nemzeti Múzeum és a főpályaudvar között álló épület felújítását és a berendezések korszerűsítését 2017 tavaszán kezdték el.

Az Állami Opera társulatai az elmúlt év végén költöztek vissza az épületbe. Az ünnepi zenei műsor Alice Nellis rendezésében megismerteti a nézőkkel az épületben működő négy társulat történetét.

Andrej Babis cseh kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök 2019. novemberi 5-i találkozójuk alkalmával PrágábanForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az operaház közleménye szerint az épület neorokokó stílusú nézőtere és a színpad a lehető legnagyobb mértékben visszakapta eredeti, tehát a színház megnyitása utáni arculatát. A nézőtéren 1016 személy foglalhat helyet.  Minden bársonyszéken lehetőség lesz arra, hogy a néző világnyelveken feliratozva is követhesse a színpadi történéseket. 

A mai cseh Állami Opera épületében nyílt meg 1888-ban az akkori Új Német Színház, amely a prágai németség színházi kultúráját szolgálta. A második világháború után a prágai német színházak megszűntek, az Új Német Színház épületében a cseh Állami Opera kapott helyet.