Ultimátumot küldött Gyurcsány az ellenzéknek

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. október 23. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtónyilatkozatot tesz a párt október 23-i, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján rendezett megemlékezésén a főváros V. kerületében, Nagy Imre szobránál 2019. október 23-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, listát és egyéni jelölteket akar Gyurcsány Ferenc a 2022-es választásra. Az MSZP–Párbeszéd-szövetség támogatja a javaslatot, míg a DK jelenlegi legkomolyabb ellenzéki riválisa, a Momentum egyelőre távolságtartó. Vona mást mond, mint a Jobbik.
Vágólapra másolva!

Nem sokat teketóriázott Gyurcsány Ferenc, aki az új év második napján közösségi oldalán adott iránymutatást az ellenzéknek, mondván, „egy közös miniszterelnök-jelölt, egy közös lista, mindenhol csak egy egyéni ellenzéki jelölt.".

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke nem teketóriázott Forrás: MTI/Kovács Tamás

A DK elnöke szerint a szükséges feladatokat már jövő őszre el kell végeznie az ellenzéknek,

egyértelmű, hogy Gyurcsány diktál mindenkinek az ellenzéki oldalon.

Gyurcsány Ferencné lenne a közös jelölt?

Tóth Bertalan pártelnök, Kunhalmi Ágnes választmányi elnök és Karácsony Gergely főpolgármester már decemberben kiállt a közös indulás mellett – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Molnár Zsolt. Az MSZP pártigazgatója vitatta, hogy mindebből az következne, Gyurcsány Ferencné lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Szerinte a kérdésben teljes ellenzéki konszenzusra van szükség, vagy adott esetben előválasztáson dőlhet el a közös jelölt személye.

Molnár Zsolt szerint csak a közös indulás ad lehetőséget a kormányváltásra Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem lelkes a Momentum

A DK jelenlegi legkomolyabb ellenzéki riválisa, a Momentum egyelőre távolságtartóan reagált Gyurcsány javaslatára. – Jelenleg az a feladat, hogy megmutassuk: tudunk kormányozni, alternatívát mutatni – mondta Németh Gyöngyvér a lapnak. A Momentum sajtóreferense szerint tisztában vannak azzal, hogy valamilyen ellenzéki együttműködésre, koordinációra szükség lesz, amiről nem az utolsó pillanatban kell majd megállapodni,

a részleteket azonban még ráér kidolgozni.

Vona mást mond, mint Sneider

A Jobbik hivatalosan nem reagált a DK elnökének ötletére. Sneider Tamás pártelnök azonban december végén a 2022. évi esetleges együttműködésről azt mondta, ennek a technikai részleteit még nem tisztázták pontosan, de csak így van esélyük.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke egyelőre hallgat Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Erkölcstelen, rossz és veszélyes, így jellemezte Gyurcsány ötletét Vona Gábor. A Jobbikból már távozott korábbi pártelnök szerint a teljes listás összefogás a saját hatalmi céljai miatt fontos a DK-nak, és ezzel Gyurcsány Ferenc surranópályán visszakerülne az ország élére.