Az ellenzék mákszemnyit sem változott

2020.01.04. 10:01

Az ellenzék politikusainak fejében nem az ország ügyei járnak, csak a megszerezhető zsákmány, Gyurcsány Ferenc máris toborozza a 2022-es választási listáját, megindult az ellenzéki ötletfarsang, de hiába küldtek pár fiatalt a színpadra, valójában egy mákszemnyit sem változtak - fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjúban Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

A kormánypárti politikus a múlt év egyik tanulságaként hangsúlyozta: nem lehet magától értetődőnek tekinteni a jobboldali választási győzelmeket, közösségként és egyénként is mindig újra meg kell értük küzdeni. A kormányzás idei sarokpontjairól azt mondta: az önálló és szabad Magyarország, az erősebb gazdaság, a gyarapodó családok és a biztonság állnak a középpontban. 

"Idén tovább bővülhet a családtámogatási program, a kormány pedig dolgozik az újabb gazdaságvédelmi akcióterven is. Azért is, mert ha turbulens időszak jön az európai gazdaságban, nekünk fel kell rá készülnünk. Sok mindent hozhat az új év, de a mi feladatlistánkon ugyanazok állnak: önálló és szabad Magyarország, erősebb gazdaság, gyarapodó családok és mindezek keretéül a biztonság. Szeretnénk ebben is kiszámítható pont lenni a magyar politikában. Egy olyan közösség, amely minden esetleges hibái ellenére a meghatározó pillanatokban mindig a magyarok oldalán áll" - mondta az államtitkár.

Dömötör CsabaFotó: Csudai Sándor - Origo

Az önkormányzati választásokról Dömötör Csaba így fogalmazott: Azt még nem igazán tudjuk, mit építene a fővárosi önkormányzat, de azt már igen, hogy mit nem: például új szuperkórházat. Ez szerintem azok szemében sem jó irány, akik rájuk szavaztak. Tagadásra nem lehet jövőt építeni, Budapesten sem. 

A kormány szeretné végigvinni az eltervezett fejlesztéseket. A baloldalé a felelősség, hogy él-e ezzel a lehetőséggel. Ha újra beindítják a 2010 előtti pénzszivattyúkat, akkor az ellen fel fogunk lépni. Nokiásdobozokból és Hagyó Miklós-féle parizerből Demszky alatt sem lett új metró, ahogy Karácsony alatt sem lesznek új fejlesztések  - fogalmazott az államtitkár.

Dömötör Csaba reagált arra is, hogy Gyurcsányék szerint a magyarok jövője az Európai Egyesült Államokban van. Ezzel kapcsolatban az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Egyesült Államok létrejötte nagyobb bizonytalanságot hozna a magyaroknak. Azzal járna ugyanis, hogy nem mi döntenénk az alapvető kérdésekről: a bérekről, a nyugdíjakról, az adókról és ami épp ennyire fontos: arról, hogy kiket engedünk be a saját országunkba. A Momentum emellett magasabb társasági adót és magasabb jövedelemadókulcsokat vezetne be, amelyek alapján jövőre egy átlaghoz közeli fizetéssel rendelkező budapesti 25 százalékot adózna a mostani 15 százalék helyett.