Deutsch Tamás: A Fidesz maga határoz a sorsáról

2020.01.04. 09:25

A jelenleg ismert forgatókönyvek szerint akár márciusig is elhúzódhat a Fidesz európai néppárti tagságának kérdése, Deutsch Tamás, a párt alapítója és EP-delegációjának vezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta: egyelőre nincs hivatalos tudomásuk arról, hogy a néppárti vizsgálóbizottság jelentése elkészült volna. "Nekünk bármelyik időpont jó. A lényeg, hogy minden esetben mi döntünk, és nem rólunk döntenek" - fogalmazott a politikus a lapnak.

"Nem a Fideszről fognak dönteni, hanem magának a kormánypártnak a döntése lesz, hogy melyik európai pártcsaládban képzeli el a jövőjét" - kommentálta Deutsch Tamás azt a sajtóértesülést, miszerint már Donald Tusk, az Európai Néppárt elnökének asztalán fekszik a néppárti jelentés a Fideszről. Hozzátette: a Fidesznek egyelőre nincs hivatalos tudomása a jelentés elkészültéről, de ha igaz a sajtóértesülés, annak nagyon örülnek.

Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén StrasbourgbanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A lap kérdésére megerősítette, hogy a Fidesz részéről az ügyben kijelölt grémium - Novák Katalin államtitkár, Varga Judit miniszter és Szájer József európai parlamenti képviselő - hamarosan szintén elkészíti az összegzését.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke tavaly március 20-án jelentette be Brüsszelben, hogy a kormánypárt egyoldalúan felfüggeszti a pártcsaládban gyakorolt jogait mindaddig, amíg a vizsgálóbizottságok munkája tart - idézte fel a Magyar Nemzet, hozzátéve, hogy a kormányfő nyilvánosan legutóbb tavaly ősszel szólalt meg a kérdésben, és akkor úgy fogalmazott: amennyiben a pártcsalád visszatér kereszténydemokrata gyökereihez, a Fidesz talán a pártcsalád berkein belül folytatja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK