A liberális Bajnai Gordon bizalmasai behálózzák a fővárost - írja a Magyar Nemzet. A lap emlékeztet: a volt kormányfő és egy korábbi wallisos ügyvezető a tavalyi önkormányzati kampányban is fontos szerepet játszott, mára pedig Bajnai egy sor korábbi beosztottja jutott kulcspozícióhoz a fővárosban.

A választás után azonnal elkezdődött a pozícióosztás. Az októberi találkozótól napjainkig legalább hét olyan személy kapott kulcspozíciót a város gazdasági ügyeinek intézésében, aki korábban Bajnainak dolgozott. A legfontosabb közülük minden bizonnyal Walter Katalin, aki 2013-14-ben az Együtt nevű – mára megszűnt – párt elnökeként működő exkormányfő kabinetfőnöke volt, majd a Soros-egyetem vezérigazgatójaként is dolgozott.  Walter hétfőn veszi át a Budapest Városüzemeltetési Holding Zrt. vezetését. 

Bajnai és Soros emberei minden fővárosi pozíciót elfoglalnakForrás: Wikimedia Common/Szerek

Szintén fontos posztot kap, a Főtáv vezérigazgatója lesz Mártha Imre, aki korábban Bajnaival együtt demonstratív módon állt ki a paksi atomerőmű bővítése mellett, amely üggyel mára mindketten szembefordultak. Mártha egyébként Bajnai későbbi kabinetfőnökével, Szigetvári Viktorral szerződött 2008-ban és 2009-ben, hogy utóbbi cége javaslatot készítsen az akkoriban még „esetleges" paksi fejlesztés kommunikációs stratégiájának támogatásához és hatékonyságának méréséhez.

Nemcsak Bajnai Gordon kormányzása idején, hanem a volt kormányfő pártszervezésében is aktív volt a Soros-világ egyik ügyvédje, Tordai Csaba. Az alkotmányjogász kuratóriumi tagja volt 2015-ig a Bajnai által létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Közhasznú Alapítványnak, továbbá felügyelőbizottsági tagja az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft.-nek is. Tordai végül november 5-én jelentette be, hogy jogi főtanácsadó lesz Karácsony mellett. Mindemellett még a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatósági elnökének is megválasztották.

Draskovics Tibor sem maradt állás nélkülForrás: MTI/Bruzák Noémi

Bajnai mellett Gyurcsány Ferenc bizalmasai is fontos pozíciókat szereztek a fővárosban, ami nem véletlen, a két személyi kör szorosan összefonódott már a balliberális kormányok működése idején is. Draskovics Tibor, Gyurcsány egykori pénzügy-, valamint igazságügyi és rendészeti minisztere lett a Budapesti Közlekedési Központ új elnöke.  A BKK felügyelőbizottságában bukkant fel Katona Tamás, aki a Gyurcsány-kormány pénzügyi államtitkára is volt. A városüzemeltetési holding igazgatóságába delegálták a volt miniszterelnök másik régi bizalmasát, Gál J. Zoltánt, a Miniszterelnöki Hivatal egykori politikai államtitkárát.