Fegyelmi eljárás, jogkörmegvonás, érvénytelenített elnöki pályázat lett a szegedi bírósági korrupciós botrány következménye

Vágólapra másolva!
Komoly következményei lettek a PestiSrácok.hu oknyomozásának és cikksorozatának, amelyben bemutatták, Botka Lászlóék által pénzelt bíró és egy szegedi, önkormányzati polgári lakást potom pénzért megszerző tanácsvezető mentette fel tavaly év végén a Szeviép-vezéreket, akiket így futni hagyott az a testület, amely érintettség okán nem is tárgyalhatta volna az ügyet. A PestiSrácok hétfői cikkében pedig megírta, hogy Nóvé Ágnes bírónő családi cége két nappal a felmentő ítélet előtt adott le számlát Botka Lászlóéknak, akik az ítélet után fizettek is. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a lapban megjelent cikkek után fegyelmi eljárást indított a büntetőügyeket kiszignáló büntető kollégium vezető-helyettes ellen, akit az ügykiosztási jogkörétől is megfosztottak. A Szeviép-ügyben ma megjelent cikkel kapcsolatban pedig az OBH elnöke újabb vizsgálatot kezdeményezett.
Vágólapra másolva!

Dr. Senyei György az OBH elnöke azt írta a lapnak, hogy a Szegedi Törvényszéken a kinevezési jogkörébe tartozó

bírósági vezetők esetleges felelősségét személyesen vizsgálja ki.

Kiderült az is, az OBH elnöke

érvénytelenítette a Szegedi Törvényszék elnökének újrázó pályázatát.

Az indoklásban azt írják, hogy mivel éppen a pályáztatás és a pályázat elbírálása időszakában vált szükségessé vizsgálatok lefolytatása törvényesség és személyes felelősségek kérdésében, így amíg a vizsgálatok nem zárulnak le, addig az elnök nincs abban a helyzetben, hogy a vezetői állás betöltéséről döntsön.

Korábban kiderült és az Origo is megírta, hogy

két olyan bíró is tagja volt a Botka László beszállítóinak számító Szeviép-vezéreket felmentő bírói tanácsnak, akik lekötelezettjei a szegedi szocialista városvezetésnek.

Az egyik bírónő, Nóvé Ágnes és férje építőipari cége 800 milliós megrendelést kapott a várostól a Szeviép-ügy másodfokú tárgyalása előtt. A tanácsvezető bíró, Kovalcsik Éva 12,4 millió forintért vásárolhatott meg egy 100 négyzetméteres polgári lakást Szeged korzóján, amit már akkor 21 millióra értékeltek, de ma legalább 50 milliót ér, ráadásul a bírónő nyolc napig volt tulajdonosa a lakásnak, utána eladta, hogy mennyiért, az rejtély. Azt is megírta a Pesti Srácok, hogy

a büntetőügyeket, így a Szeviép-ügyet is az egyik vádlott védőjének felesége szignálta ki, aki ráadásul az önkormányzati cégek jogásza.

A lap megkérdezte az OBH-t, hogy a történtek után a posztján maradhat-e a Szegedi Törvényszék elnöke, hiszen több olyan ordító összeférhetetlenség ellenére tárgyalta le ez a bírói tanács, illetve annak bírái az ügyet, hogy az az elnöki felelősséget is felveti.

Arra is rákérdeztek, hogy az elmúlt hetekben jutott-e valamire az OBH elnökének utasítására lefolytatott belső vizsgálat.

Válaszában az OBH elnöke azt írta, hogy

a Szegedi Törvényszék elnöke a kinevezési jogkörébe tartozó büntető-kollégium vezető-helyettessel szemben fegyelmi eljárást indított.

Az ügyek kiosztásában a büntető kollégium vezető-helyettese az a dr. Nagy Andrea, akinek férje a Szeviép-ügy egyik vádlottjának a védője, egyben a szegedi önkormányzati cégek jogásza.

A Pesti Srácok mai cikkében feltárt, szegedi önkormányzat és Nóvé Ágnes bírónő családi cége közötti ügyletek, dátumok, kifizetések kapcsán újabb vizsgálat indult.

– írta a lapnak dr. Senyei György.

Az OBH elnöke azt is megjegyzi, hogy a Szeviép-ügyben harmadfokon teljes felülvizsgálatra van lehetőség, a fellebbviteli érvelésbe pedig a sajtóban megjelent tényállásokat is be tudják vonni.