Varga Judit: Aki más életére tör, nem kerülhet feltételesen szabadlábra

Vágólapra másolva!
Varga Judit igazságügyi miniszter zéró toleranciát, törvényi szigorítást, áldozatsegítést ígért az erőszakos bűncselekményekre vonatkozóan legújabb Facebook-videójában.
Vágólapra másolva!

Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán számolt be a győri kettős gyerekgyilkosságról készült jelentés megállapításairól. A tárcavezető további szigorításokat helyezett kilátásba, így például azt, hogy aki más életére tört, azt ne lehessen feltételesen szabadlábra bocsátani. A javaslatok törvény formájában az Országgyűlés tavaszi ülésszakán kerülnek napirendre.

Varga Judit közösségi oldalán beszámolt arról is, hogy az alábbiak a győri kettős gyermekgyilkosságról készült jelentés megállapításai:

  • Zéró tolerancia az erőszakkal szemben.
  • Aki más életére tör, azt ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani! Tavasszal szigorítják a feltételes szabadságra bocsátás szabályait.
  • Meg kell vizsgálni azt is, hogy a bíróságok megfelelő szigorral lépnek-e fel az élet elleni bűncselekmények esetében. Érvényesül-e a középmérték szabálya a büntetések kiszabásánál?
  • A bírói joggyakorlat felülvizsgálatát kezdeményezik a szülői felügyelet és kapcsolattartás, valamint a gyermekelhelyezés tekintetében is.
  • A gyermekvédelmi jelzőrendszer működését is felül kell vizsgálni mindezzel összefüggésben.
  • 2020 az áldozatsegítés éve az Igazságügyi Minisztériumban. Megduplázzák az Áldozatsegítő Központok kapacitásait, erre idén 600 millió forintot költenek.
  • Az Isztambuli Egyezménynek az ügyhöz semmi köze, a magyar jogrendszer a nők védelmében az Egyezménynél hatékonyabb és erősebb védelmet biztosít. Nem ratifikálják a migrációt is támogató egyezményt, amely azt is állítja, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek, hanem léteznek társadalmi nemek.