Turisztikai, közlekedési- és gazdaságfejlesztési programok valósulnak meg több száz milliárd forint értékben Zala megyében. A településeken többek között intézmények újulnak meg, és bővítik az óvodai-bölcsődei helyeket - jelentették be a megye és Zalaegerszeg vezetői kedden, közös évindító sajtótájékoztatójukon.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője az mondta, hogy

a megyei kórházban 521 millió forintot fordítanak fejlesztésre, további 300 millió forintból pedig a rendelőintézetet újítják fel.

A képviselő, aki a Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpálya miniszteri biztosa is, azt is mondta, hogy az 55-60 százalékos készültségű létesítményben már folyamatosan zajlanak tesztelések, tavaly csaknem negyven cég vette igénybe a pályát.

Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott az ügyfélbarát és családbarát fejlesztési programok ismertetése mellett elmondta azt is, hogy

a kormányablakbusz szolgáltatásaival a megye legkisebb településeire is sikerült eljutni.

A letenyei határátkelőhelyen pedig a csúcsforgalomban állították szolgálatba a buszt.

Pál Attila (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta, a megyében zajló fejlesztések a zalai emberek, vállalkozások összefogásával és a kormány támogatásával valósulhatnak csak meg.

Tavaly a TOP keretében 22,3 milliárd forint állt rendelkezésre a zalai települések fejlesztésére,

az összeg idén 4,5 milliárd forinttal egészült ki.

A közlekedésfejlesztési programok közül kiemelte, hogy megkezdődött a Zalaegerszeg és a szlovén határ (Rédics) közötti 48,7 kilométeres vasúti pálya felújításának tervezése. A munka hat állomást és nyolc megállóhelyet is érint. Folytatódik a 170 milliárd forint ráfordítással készülő, Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építése, és elkezdődött a zalai megyeszékhelyet Körmenddel összekötő kétszer kétsávos (M8-as és M86-os) gyorsforgalmi út tervezése is.

Az épülő uszodakomplexum Zalaegerszegen 2019. augusztus 13-ánForrás: MTI/Varga György

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere azt mondta, hogy idén befejeződik a logisztikai központ és konténerterminál kialakítása, az északi ipari parkot pedig tovább bővítik. A MOL zalaegerszegi üzeme 4 milliárd forintot fordít a gumibitumen-gyártás kapacitásának növelésére.

Zalaegerszegen csaknem 20 milliárd forint ráfordítással 12 projekt valósul meg: többek között megújulnak iskolák, óvodák és más intézmények, valamint új kerékpár- és turistautak épülnek.

A legnagyobb, 9,5 milliárd forintos beruházás keretében új uszoda-tanuszoda épül,

a Mindszenty iskolában 3,3 milliárd forint költséggel új tornacsarnokot és vívótermet alakítanak ki, valamint 1,85 milliárd forintos projekt keretében zajlik a Göcseji Múzeum teljes felújítása.