Gesztesi Károly halálával kapcsolatban tett felháborító kijelentéseket Egerfai József MSZP-s politikus, akit Karácsony Gergely főpolgármester delegált néhány hete a Budapest Dísz- és Közvilágítási Kft. felügyelő bizottságába - derült ki az Origo birtokába került Facebook-bejegyzésekből. Egerfai, aki korábban a Gyurcsány-párti Vadai Ágnes férje volt, többek között olyan kijelentéseket tett, hogy össztársadalmi hasznosság szempontjából van különbség halott és halott között. Egerfai 1994-2010 között volt az MSZP fővárosi képviselője.

Van fontos és kevésbé fontos halott? - kapta meg a kérdést egy neves balliberális személytől Egerfai József a közösségi oldalán, miután Gesztesi Károly múlt szombati halála kapcsán többek között arról írt, hogy őt csak komoly művészek halála foglalkoztatja. Egerfai minderre azt válaszolta, hogy össztársadalmi hasznosság alapján biztosan van különbség halott és halott között.  Az ismert balliberális személyiség a bejegyzés szerint nagyon felháborodott Egerfai megjegyzésén, és közölte, hogy mégiscsak egy emberről van szó. 

Egerfai József Gesztesi Károly halálával kapcsolatos bejegyzéseit alább olvashatják.

Így kezdődött Egerfai ámokfutásaForrás: Origo

A műsorismétlés, amire Vadai Ágnes volt férje utal, arra vonatkozik, hogy az RTL - feltűnően ízléstelenül - Gesztesi Károly halála után két nappal megismételt egyik csatornáján egy olyan régebbi műsort, amelyen a drámai körülmények között meghalt színészen viccelődtek.

Így folytatódott a beszélgetésForrás: Origo

 

Így próbált aztán mentegetőzni Egerfai JózsefForrás: Origo

Természetesen nem érdemes elemezni ezt a rémisztő ízléstelenséget hosszabban. Normális embernek nem jut eszébe sem pro, sem kontra halott embereket összehasonlítani. Azon sem lehet vitatkozni, hogy a halál utáni tisztességes emlékezés minden embernek jár. Annyit azért mégis érdemes hozzátenni, hogy Gesztesi Károly nem egy teljesítmény nélküli celeb volt, hanem az egyik legjobb magyar színész, aki a Vígszínháztól kezdve a József Attila Színházig rengeteg helyen játszott, Shakespeare-t és Arthur Millert is, komoly partnerekkel és rendezőkkel dolgozott, például az Oscar-díjas Szabó Istvánnal.

De kicsoda is Egerfai József? Egerfai Józsefet a széles közvélemény úgy ismerhette meg, mint Vadai Ágnes volt férje. Egerfai 1994-2010 között volt az MSZP fővárosi önkormányzati képviselője. 2013-ban kilépett a szocialistáktól, majd pedig a DK soraiban folytatta. Később szakított Gyurcsányékkal is, és visszatért az MSZP XIII. kerületi szervezetébe. 2019. december 11-én Karácsony Gergely főpolgármester a Budapest Dísz- és Közvilágítási Kft. felügyelő bizottsági tagságába delegálta Egerfait. A főpolgármester döntését támogatta a balliberális többségű közgyűlés.

Egerfai József neve 2011-ben azzal került a hírekbe, hogy nyomozást indított ellene az V. kerületi rendőrkapitányság azon megbízási szerződések miatt, amelyet a fővárosi tulajdonú Parking Kft.-vel kötöttek meg. Egerfai József négymillió forintot vett fel 2009-ben a fővárosi tulajdonú Parking Kft.-től tanácsadás címén.