Heisler: Itt minden diplomáciai konfliktust félre kell tenni

Vágólapra másolva!
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt beszélt a megemlékezésekről, változó világra nyitott zsidóság gondolatáról, valamint a tervezett változásokról.
Vágólapra másolva!

A Mazsihisz is megemlékezett a nemrégiben elhunyt Varga Imre szobrászművészről, aki fantasztikus életművet hagyott hátra, több mint 300 szobra látható a világban és Magyarországon, így a Dohány utcai zsinagóga kertjében található Emlékfa is. Heisler András hozzátette, amikor ez a szobor elkészült, akkor ahhoz nagy bátorság és felelősség kellett, hogy Európa legnagyobb zsinagógája mellett készítsen el egy műalkotást hatszázezer elpusztított magyar zsidó emlékére. A művész mindezt vállalta, megcsinálta és nem is akárhogyan. Varga Imre búcsúztatására természetesen a Mazsihisz elnöke is elmegy.

Heisler András korábban többször is nyilatkozott, hogy hanuka egy családi ünnep, a magyar neológia hagyományai szerint ezt otthon vagy a közösségekben ülik meg, ám a Mazsihisz idén egy nyilvános utcai gyertyagyújtást is tartott. Az elnök szerint ez csak ellentmondásosnak tűnik, de nem az, hiszen ezt az eseményt egy olyan helyre szervezték a Várban, ahol a föld alatt egy középkori zsinagóga található, amit a remények szerint egyszer majd kiásnak.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.