Hollik: Komoly összeütközések lesznek az Európai Unióban

Vágólapra másolva!
Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt Magyarország helyzetéről a közel-keleti konfliktus kapcsán, de szóba került még az ország biztonsága, a magyar külpolitika változatlansága is.
Vágólapra másolva!

Miután Lengyelország és Oroszország között nézetkülönbségek alakultak ki, aminek következtében például a lengyel elnök nem megy el az auschwitzi haláltábor felszabadításra rendezett emlékünnepségre, így arra a kérdésre, hogy Magyarország közvetítene-e a két fél között, a politikus megjegyezte, amennyiben erre igény mutatkozik, akkor természetesen. Már azért is, mert a magyar kormány jó kapcsolatokra törekszik Oroszországgal és rendkívül szoros, baráti viszonyt alakított ki Lengyelországgal.

A szomszédos Ausztriában új kormány alakult meg, a néppártiak és a zöldek koalíciójával. Hollik István ennek kapcsán megjegyezte, Magyarország sok sikert kíván Kurz kancellárnak a munkához, ugyanakkor az is igaz, az előző koalícióval egy szoros és jó kapcsolatot sikerült kialakítani nem csak Magyarországnak, hanem a V4-es országoknak is, hiszen a bevándorlás elleni küzdelemben egyetértés volt. A kormánypártok bíznak abban, hogy a mostani kormány véleménye nem fog megváltozni ebben az ügyben. Ez azért is fontos, mert mint az a politikus kiemelte, a bevándorlás körüli vita Európában nem zárult még le, a magyar kormány arra számít, hogy ebben az évben is komoly összeütközések lesznek az Európai Unióban, az Európai Parlamentben, az Európai Tanácsban, Magyarország abban reménykedik, hogy az osztrák kancellára józan és bevándorlást elutasító politikájára továbbra is számíthat.

Jelenleg a Közel-Keletre, Iránra, Irakra figyel a világ, a kialakuló konfliktusban az EU is megszólalt, ahogy egyes európai politikusok is, mint Macron francia elnök, ám a jelek szerint nem igazán nagy az egyetértés. Ennek kapcsán Hollik István leszögezte, ezt a helyzetet is a magyar kormány a magyar emberek érdekeinek a szemszögéből vizsgálja. Azaz nem kíván beleszólni az amerikai elnök, az EU és egyes európai vezetők vitájába. Ugyanakkor a kormányt elsősorban a térségben szolgálatot teljesítő magyar katonák sorsa foglalkoztatja, akik nemzetközi misszióban tevékenykednek. A kormány folyamatosan figyeli a helyzetet, a honvédelmi miniszter kijelentette, szükség esetén a Magyar Honvédség készen áll arra, ha szükséges, akkor azonnal kivonja a magyar csapatokat Irakból.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.