Sokkoló részletek derültek ki a nagykanizsai család haláláról

Tűzoltók és rendőrök egy családi ház előtt a nagykanizsai Rákóczi utcában 2020. január 7-én, miután az épületben feltehetően füstgázmérgezésben hárman meghaltak. MTI/Varga György
Tűzoltók és rendőrök egy családi ház előtt a nagykanizsai Rákóczi utcában 2020. január 7-én, miután az épületben feltehetően füstgázmérgezésben hárman meghaltak
Vágólapra másolva!
A héten szén-monoxid-mérgezés okozta egy család halálát Nagykanizsán. István és kislánya, a kétéves Zselyke a családi ház egyik szobájában ájult el, míg az anya, Adrienn a fürdőszobában fulladt meg. A Borsnak nyilatkozó környékbeliek kedvelték őket, a szomszédok szomorúak a tragédia óta. 
Vágólapra másolva!

A nagykanizsai Rákóczi Ferenc utca lakóit sokkolta a hír, hogy egy kisgyerekes család összes tagja meghalt. A család valószínűleg füstmérgezésbe bele, de ezt még vizsgálják. A házat a szomszédok szerint nemrég újították fel, az összes nyílászáróját szinte teljesen légmentesre alakították.

A szakemberek arra gyanakodnak, hogy az elszívó pelletkazán a kéményből visszaszívta az égésterméket, emiatt fulladtak meg.

A rendőröket kedden délután riasztották a házhoz, de mire megérkeztek, már csak a holttesteket találták a lakásban.

Az apára, Istvánra és kétéves kislányára, Zselykére a ház egyik szobájában találtak rá. Az anya, Adrienn a fürdőkádban fulladt meg.

Tűzoltók és rendőrök egy családi ház előtt a nagykanizsai Rákóczi utcában 2020. január 7-én, miután az épületben feltehetően füstgázmérgezésben hárman meghaltak Forrás: MTI/Varga György

A szomszédok azóta sem tudják feledni a tragédia emlékeit. Amikor a Bors munkatársai a helyszínre érkeztek, a Katasztrófavédelem és a kéményseprők munkatársai még mindig a környéken dolgoztak. A családi házhoz rokonok érkeztek, ők nem akartak interjút adni.

– mondta az egyik gyászoló szomszéd.

A családot mindenki nagyon kedvelte a környéken.

István egy papírgyárban dolgozott, Adrienn főiskolai oktató volt. A pár eredetileg Székesfehérváron élt, és csak azért költöztek hét éve Nagykanizsára, hogy az asszony közelebb legyen a munkahelyéhez. Adrienn a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán dolgozott, az informatikai tanszékén. A főnöke is megemlékezett róla egy Facebookon közzétett, búcsúztató bejegyzésben.

Müller Máté, a a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. igazgatója összefoglalta a Borsnak azokat a hasznos tanácsokat, amelyekkel védekezhetünk a hasonló tragikus esetek ellen:

"Ne becsülje alá a szén-monoxidot, a színtelen és szagtalan gáz már rengeteg áldozatot követelt. A kéményseprők mindenkinek felhívják a figyelmét, hogy

megelőzhető a tragédia egy szén-monoxid-mérővel.

Elsősorban a balesetek megelőzésére szükséges koncentrálni. Ennek érdekében az ingatlantulajdonosoknak érdemes rendszeresen lehetővé tenni a kéményellenőrzés elvégzését, illetve szakszervizzel vagy gázkészülék-szerelővel évente ellenőriztetni szükséges a gáztüzelő berendezéseket

A mérgezésnek több oka is lehet:

nem megfelelő az égés mellékterméke, elégtelen a levegőellátás, helytelen a tüzelés vagy a fűtésrendszer, vagy a füstgázelvezető nincs megfelelően karbantartva. Leghatásosabb, ha a mérőt 1–1,5 méterre a fűtőberendezéstől körülbelül két méter magasan helyezzük el" - javasolta az igazgató.

A Zala megyei Rendőr-főkapitányság eljárást indított a tragédia ügyében.