Rétvári: Sikeresek a kormány új kultúratámogatási programjai

2020.01.09. 16:19

Sikeresek a kormány új kultúratámogatási programjai, amelyek segítségével Vácon és a környező településeken szűk öt hónap alatt 6600 gyermekhez jutott és jut el a komolyzene - mondta el Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője csütörtöki váci sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kulturális tao helyébe lépett többlettámogatási rendszer és a Lázár Ervin Program segítségével Vácon és a Dunakanyar környező településein ennyi idő alatt 82 olyan komolyzenei program valósult és valósul meg, amelyek nem a szokásos keretek között, hanem az iskolákban kaptak teret, "házhoz vitték" a gyerekeknek a zenei élményt. 

Fontos a kormányzat számára, hogy a nemzeti kultúra erősödjön, ezért Magyarországon a nemzeti össztermék arányában két és félszer annyit költünk kultúrára, mint az európai uniós átlag 

- jelentette ki Rétvári Bence. Hozzátette: az uniós átlag 0,6 százalék, míg 

Magyarország a GDP 1,5 százalékát költi kultúrára.

A kép illusztráció!Forrás: AFP/Pascal Guyot

Mint mondta, Vác és környéke is kiváló példa arra, hogy helyes döntés volt a kormányzat részéről a kulturális támogatási rendszer átalakítása, hiszen a tao helyébe lépett többlettámogatásokkal és a Lázár Ervin Programmal csak ebben a térségben néhány hónap alatt több ezer gyermekhez jutott és jut el a kultúra egy szelete. Az új támogatási rendszer segítségével széles körben tudják a kultúrát, közte a komolyzenét új helyszínekre elvinni és élményszerűvé tenni, korábban erre nem volt lehetőség - jegyezte meg.

Rétvári Bence szerint mindez azért is fontos, mert ha a gyerekeknek egy ilyen alkalommal megtetszik a például a komolyzene, akkor később nagyobb eséllyel mennek el a szüleikkel is hasonló rendezvényekre, hosszú távon pedig tudatosabb kultúrafogyasztókká válhatnak. 

Ha erősíteni akarjuk a nemzeti kultúrát, akkor ezek a programok nagyon alkalmasak erre 

- jegyezte meg.

Sándor Bence, a Váci Civitas Szimfonikus Zenekar vezetője elmondta, hogy 

nem szokványos programokat akartak szervezni a gyerekeknek, hanem élményt akartak nekik adni. 

Az interaktív osztálytermi koncertek és hangszerbemutatók alkalmával a gyerekek kézbe vehették, ki is próbálhatták az összes hangszert. Emellett interaktív szimfonikus nagyzenekari koncerteket is tartottak decemberben váci iskolákban, a következő időszakban pedig a zenekar rézfúvós együttese látogat el a Dunakanyar több iskolájába.

KAPCSOLÓDÓ CIKK