Marian Cozma gyilkosait és Magda Marinkót is érintheti a gyilkosokra vonatkozó törvénymódosítás

2020.01.10. 16:43

Az igazságügyi miniszter Varga Judit törvénymódosítást kezdeményez azért, hogy a gyilkosok ne kerülhessenek feltételesen sem szabadlábra a büntetésük letöltése előtt. "Aki más életére tör, azt ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani" – jelentette ki a miniszter. A módosítást az Országgyűlés tavasszal el is fogadhatja. A Ripost összeszedte, kiket érintheti a módosítás.

Varga Juditnak három gyereke van, ezért érintette különösen érzékenyen, ami december 14-én történt Győrben. H. Gábor megfojtotta 13 éves nevelt lányát és 10 éves fiát, 6 éves lányát életben hagyta. Ezek után felvágta az ereit és felakasztotta magát.  A férfit nem sokkal korábban, szeptember 27-én engedték ki feltételesen a börtönből. Azért ítélték el, mert 2016 májusában egy kalapáccsal támadt a feleségére, majdnem megölte őt a gyerekeik előtt.

Varga Judit igazságügyi miniszterFotó: Csudai Sándor - Origo

Az igazságügyi miniszter december 16-án teljes körű vizsgálatot rendelt el hogy kiderüljön, hibázott, mulasztott-e valaki. 

Kiderült, hogy a bíróság annak ellenére engedte ki a férfit, hogy azt az ügyészség és a büntetés-végrehajtás is ellenezte. 

Varga Judit több intézkedést is tett a hasonló esetek megelőzése érdekében, például hogy újraszabályozzák a feltételes szabadságra bocsátást,  különösen azok esetében, akik mások életére törtek, veszélyesek a társadalomra  – írja a Ripost.

A mai jogszabályok szerint az kérheti feltételes szabadon engedését, aki letöltötte büntetése kétharmadát, vagy ha visszaeső, akkor a háromnegyedét. Amikor valakit életfogytiglanra ítélnek, a bíró arról is rendelkezik, hogy 25-40 év között hány év múlva lehessen feltételesen szabadlábra bocsátani. Ha módosítják a jogszabályt, akkor erőszakos, életellenes bűncselekményeknél várhatóan megszűnik ez a lehetőség, vagy szigorúbb feltételek mellett lesz lehetséges. 

"Az új szabályok kizárólag a törvénymódosítás után meghozott ítéletekre vonatkozhatnak. Ha a bírósági ítéletben szerepel, hány év múlva bocsátható az elítélt feltételesen szabadságra, azt visszavonni nem lehet, meg kell vizsgálni a feltételesen szabadságra bocsátás lehetőségét. Más kérdés, hogy a jogszabályváltozás és a miniszter kezdeményezése nyomán változhat, szigorodhat az ítélkezési gyakorlat"  – mondta a Ripostnak dr. Fridman Róbert ügyvéd. Hozzátette, hogy az is elképzelhető, hogy lényegében megszűnik majd a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége, vagy legalábbis szigorodik az életfogytiglanra ítéltek esetében, hiszen ezt a büntetést többnyire gyilkosságért szabják ki.

Kiket érinthet?

Számítana például Marian Cozma gyilkosainak. Raffael Sándort és Németh Győzőt 18 év börtönre ítélték, ők jövőre szabadulhatnának.  Harmadik társuk, Sztojka Iván 2018-ban már kiszabadult. Az ő példája is mutatja, hogy nem lenne szabad kiengedni a gyilkosokat. Sztojka Iván első dolga az volt, hogy prostitúcióra kényszerített egy nőt, ezért tavaly visszakerült a börtönbe.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

 Magda Marinkó, a sorozatgyilkos 2021-ben szabadulhatna.  Mivel őt Szerbiában is elítélték, a magyar börtönből oda vihetik majd.

Pénzes Henrietta gyilkosa, a Muki néven elhíresült K. András is hamarosan szabadulhat. 

A férfi egy fához kötötte a nőt és felgyújtotta. 

Az ő szabadlábra helyezési kérelmét egyszer már elutasították.

Magda Marinkó, Arkan tigrise a bírósági tárgyalásain sosem tűnt megbánónak, és ez azóta sem változottForrás: MTI

Az olaszliszkai lincselők közül ifjabb Horváth Dezső már kiszabadult a szegedi börtönből. A 15 év börtönre ítélt harmadrendű vádlott, Szarka András viszont egyelőre hiába kérte, hogy bocsássák feltételesen szabadlábra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK