A Momentum zavaros külföldi kapcsolatai

momentum mozgalom nolimpia olimpia aláírás leadás Fekete-Győr András
Budapest, 2017. február 17. Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke érkezik a Fővárosi Választási Iroda épületébe 2017. február 17-én, hogy leadja az olimpiai népszavazás kiírásáért összegyűjtött 266 151 aláírást. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A Momentum-jelenséggel, illetve a Momentum külföldi kapcsolataival foglalkozott a Hír TV Informátor című műsora legújabb adásában. Felidézték, hogy hogyan került fel az ifjú liberális mozgalom szinte a semmiből a politika színpadára 2017-ben, azáltal, hogy aláírásgyűjtésbe kezdett a budapesti olimpia ellen, amelyet aztán Párizs nyert el. Érdekesség, hogy ebben az időben Fekete-Győr András elnöknek épp egy francia barátnője volt, és az akció után néhány héttel a francia elnök felesége is fogadta a politikusnak nem is nevezhető Fekete-Győr Andrást. Szóba került az adásban az is, hogy a Momentum elnökségében szinte mindenkinek komoly külföldi múltja, ismeretsége is van. Így például a szintén feltűnően jó nemzetközi ismeretséggel rendelkező, most már az európai liberálisok alelnökeként dolgozó Berg Dánielnek, vagy épp párjának, az EP-képviselőként tevékenykedő Cseh Katalinnak.
Vágólapra másolva!

Fekete-Győr András és az akkor még egyesületként működő Momentum 2017-ben jelent meg a magyar politikai életben a budapesti olimpia elleni aláírásgyűjtő akciójukkal. A budapesti olimpia a Momentum 2017-es megjelenése előtt olyan nemzeti minimum volt, amelyben minden párt egyetértett, hogy jót tenne Magyarországnak. Ezután jött a Momentum, amely kifejezetten az olimpia ellenében határozta meg önmagát. Ehhez aztán, látva benne a politikai lehetőséget, csatlakoztak a korábban még támogató ellenzéki pártok is.

Így hiúsult meg a 2024-es budapesti olimpia, Párizs viszont megkapta a rendezés jogát.

Budapest, 2017. február 17. Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke érkezik a Fővárosi Választási Iroda épületébe 2017. február 17-én, hogy leadja az olimpiai népszavazás kiírásáért összegyűjtött 266 151 aláírást. MTI Fotó: Bruzák Noémi Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az adás felidézte, hogy a Momentum kezdetben a korábbi politikai elittel szemben határozta meg magát,

"politikai árváknak" nevezték magukat, aztán ez a nagy árvaság mindössze egy évig tartott, hiszen azóta a Momentum lepaktált valamennyi ellenzéki párttal a Fidesz ellenében, így a korábban kritizált Gyurcsány Ferenccel és pártjával, a DK-val is.

A Momentum Mozgalom a párt számára sikertelen 2018-as országgyűlési választást követően, 2019-ben nagy meglepetésre két EP-képviselőt is tudott adni az EP-választást követően.

Azóta Cseh Katalin és Donáth Anna már az Európai Parlamentben lobbizhat saját hazája ellen.

Az adásban felidézték azt a szintén SZDSZ-es időkre emlékeztető esetet is, amikor Fekete-Győr András a tavalyi romániai elnökválasztás során egy román jelölt mellett állt ki a magyarral szemben. De ugyanígy egy szlovák pártot is támogattak a magyar MKP-val szemben, azért hogy az európai uniós progresszív barátaiknál jó pontokat szerezzenek.

A magyar érdekek sosem voltak fontosak.

Dan Barna román államfőjelölt Fekete-Győr András társaságában. Forrás: Origo

Az októberi önkormányzati választáson elért ellenzéki eredményeknek köszönhetően aztán több kerületi polgármestert és főpolgármester-helyettest is tudott adni az új liberális párt.

A párt nemzetközi kapcsolatai közül leggyakrabban a francia sejlik fel a Momentum mögött, idézi fel a műsor.

Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a párt alapítója és elnöke, Fekete-Győr András élt, tanult és dolgozott Franciaországban. De a Momentum elnökségében szinte nincs olyan, akinek ne lennének külföldi kapcsolatai.

Kifejezetten igaz Berg Dánielre, a II. kerület jelenlegi alpolgármesterére és párjára, Cseh Katalinra. Cseh 2012 és 2016 között Berlinben a Liberális Fiatalok Egyesületének nemzetközi kapcsolattartója volt.

Valószínűleg ott ismerkedtek meg Berg Dániellel, aki ekkoriban az Exberliner nevű lap újságírója volt. Mindketten egyébként külföldön születtek.

Íme a teljes adás: