Megdöbbentő részletek derültek ki a párizsi terrortámadásról

Vágólapra másolva!
Döbbenetes részletek kerültek nyilvánosságra a 2015-ös párizsi terrortámadás egyik elkövetője, Salah Abdeslam cellatársaival folytatott beszélgetéseiből. A terrorista rendkívül nyíltan emlékezett vissza a támadássorozat utáni pillanatokra, beszélt arról is, miért szabadult meg a nála lévő robbanómellénytől, melyik gyorsétteremben vacsorázott, illetve a menekülésének körülményeit is felelevenítette, írta meg a V4NA nemzetközi hírügynökség. A terrortámadás-sorozatban 131 embert öltek meg. 
Vágólapra másolva!

Az emberek emlékezetébe örökre bevéste magát Salah Abdeslam neve, ugyanis ő is részt vett a 2015-ös párizsi terrortámadások előkészítésében és kivitelezésében. A francia terrorelhárítási ügyészség szerint húsz embert vádoltak meg a 2015. november 13-i 131 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat ügyében, a per várhatóan 2021-ben kezdődhet el.

Forrás: V4NA

A húsz ember között van a merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen túlélője, Salah Abdeslam is, akit négy hónapi bujkálás után Belgiumban fogtak el, és jelenleg Párizsban tartják fogva, szigorúan őrzött börtönben. A vádirat egyértelműen kimondja, hogy nem egyetlen ember, Abdeslam, hanem legalább 15-en készítették elő aprólékosan a támadásokat.

Most a francia Le Parisien című újság nyilvánosságra hozott egy kilenc oldalas dokumentumot, amelyben Abdeslam cellatársaival történt beszélgetéseinek részletei olvashatóak. A beszélgetések tartalmát a belga titkosszolgálat lehallgatásai során tudták összegyűjteni.

A dokumentum szerint Abdeslam a támadás utáni pillanatokról nyugodtan beszélt, mi több, most is az akció melletti elkötelezettségéről tesz tanúbizonyságot.

Mielőtt a terroristát átszállították Párizsba, egy belga börtönben tartották fogva, ahol állítólag válaszolt is néhány kérdésre a támadással kapcsolatban. Abdeslam többnyire alkalmanként állt csak szóba kihallgatóival, sokszor csak arról értekezett, hogy rosszak a fogvatartási körülmények, igyekezett felmenteni egy feltételezett társtettest, valamint hangot adott nyugatellenes elképzeléseinek.

A terrorista viszont több alkalommal is beszélt a támadásról a börtönben cellatársainak. A belga börtönben találkozott Mehdi Nemmouche terroristával, aki 2014-ben tüzet nyitott Brüsszelben egy zsidó múzeumnál, megölve 4 embert. Szintén a börtönben találkozott Mohamed Bakkalival, aki a feltételezések szerint szintén szerepet vállalt a párizsi terrortámadásban. A három terrorista 2017. március 22. és április 17. között tudott értekezni a belga titkosszolgálat szerint, amely lehallgatta ezeket a beszélgetéseket.

2016. április 14-én Abdeslam arabul és franciául mesélt Bakkalinak arról,

hogyan tudott elmenekülni, miután a Stade de France-nál társai felrobbantották magukat. Arról is beszélt, hogyan szabadult meg a robbanómellényétől.

Mohamed Bakkali megkérdezte Abdeslamot arról, hogy eldobta-e a robbanószerkezetet.

"Persze, egyértelmű, hülyének nézel? Tulajdonképpen kérdeztem valakitől valamit. Ő rám nézett, a cipőmtől a fejem tetejéig, majd a kabátomra figyelt. Látta, hogy valami nincs rendben. Úgy tűnt, mintha 90 kilós lennék, testvérem. A táskával, meg mindennel úgy látszott, mintha hatalmas lenne a fenekem. Nagyon feltűnő volt, meg kellett szabaduljak tőle ", fogalmazott Abdeslam.

A robbanómellényt később Párizs Montrouge nevű külvárosában találták meg, de kiderült, hogy az hibás is volt.

Abdeslam arról is mesélt börtöntársainak, hogy a támadássorozatot követően mit csinált.

Állítása szerint egy lépcsőházban bújt el, majd később kiment egy közeli McDonalds gyorsétterembe, hogy halas szendvicset vegyen. Erre Bakkali nevetve azt válaszolta: "igazi gyilkos vagy".

A terrorista arról is beszélt, hogy a rejtekhelyén találkozott néhány fiatallal, akikkel beszélgetésbe elegyedett. Ismertetése szerint telefon volt náluk, így megtudhatta a híreket.

"Arról beszéltek, hogy mi történik. Én csajokról, az iskoláról és a munkáról beszéltem nekik", emlékezett vissza, hozzátette: egy lépcsőházban aludt, amíg várta társait, hogy felvegyék autóval és elindulhassanak Belgiumba.

A menekülésről azt mondta, hogy félt a rendőröktől.

"Mindenhol ott voltak gépfegyverekkel. Minket is megállítottak, és körbeállták az autónkat. Arra gondoltam, hogy itt a vége, nincs kiút", magyarázta.

Ekkor azonban még nem lehetett tudni, hogy kik voltak a terrortámadás elkövetői, így eljutottak Belgiumba.

Abdeslam arról is beszélt: félt, hogy a hatóságok megszereznek egy levelet, amely a zsebéből esett ki elfogása pillanatában. A levélben saját bevallása szerint az Iszlám Államnak tett hűségesküt, és arra utalt, hogy további támadásokban akar részt venni. Az állítólagos levél azonban soha nem került elő, ennek ellenére a hatóságok találtak egy nyilatkozatot, amelyben arról írt, hogy jobban szeretne otthon támadásokat végrehajtani, mint Szíriában.

Forrás: V4NA

2015. november 13-án a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában pedig egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A belvárosban hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert, miközben egy harmadik csoport behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista 90 embert ölt meg és több mint 350-et megsebesített.

A merényletsorozatot az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára, amelynek egy, Európában, főleg Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat.

Ugyanez a hálózat követett el merényletet 2016. március 22-én Brüsszelben, ahol 32-en haltak meg.