Csütörtökön újra kihallgatták a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói az emberi méltóságot sértő szeméremsértéssel és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértéssel gyanúsított Donáth Lászlót – derül ki a BRFK Pesti Srácoknak küldött válaszából. A Momentum EP-képviselője, Donáth Anna édesapja folytatólagos gyanúsítotti kihallgatáson vett részt a rendőrségen. Donáth először mindenféle gyanúsítást tagadott, később pedig azt állította, hogy csak (és a csak-ot írhatnánk idézőjelben is) könnyű testi sértés a gyanú. Természetesen ez is hazugság volt. A Pesti Srácoknak ugyanis az ügyészség megerősítette: igen, az emberi méltóságot sértő szeméremsértés is. 

A gyanúsítás előzménye, hogy a TV2 hírműsorában, a Tényekben arról számoltak be hónapokkal ezelőtt, hogy botrányos történetek szivárogtak ki az egyik fővárosi szeretetotthonból: az egyik ott dolgozó lelkész több alkalmazottat is zaklathatott, az érintettek viszont nem mertek tenni semmit. A lelkész ugyanis az a Donáth László, aki 16 éven keresztül volt az MSZP országgyűlési képviselője, és aki nagy befolyással bír – szerintük – a mai napig. 

Az egyik dolgozó azonban szembeszállt az egykori szocialista politikussal és feljelentette. Az ügyben nyomozás is indult a BRFK-n szexuális kényszerítés gyanúja miatt, majd – ahogy arról elsőként a Pesti Srácok beszámolt – emberi méltóságot sértő szeméremsértéssel és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértéssel gyanúsították meg tavaly decemberben Donáth Lászlót, aki először csak annyit ismert el, hogy könnyű testi sértés miatt hallgatták meg. Vagyis hazudott. Hiszen az ügyészség is megerősítette, hogy az ügy érintettjét a PestiSrácok.hu-n közölt cselekményekkel gyanúsították meg.

Donáth LászlóForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A sértettek közül többen is megszólaltak, egyikük tavaly szeptemberben a 888.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy sokan, sokáig szenvedtek a volt MSZP-s képviselőtől:

az idősek és a kövérek megúszták. Ahogy meghallottuk a hangját, amikor bejött az épületbe, már rohantunk. Volt, hogy a wc-be befutottunk elbújni, mert ha szembetalálkozott vele az ember, akkor mi volt? Jöjjön a tornaszobába, kedves! És akkor bevitt mindenkit, elkezdett beszélgetni persze, aztán mindig volt egy kis combfogdosás meg fenékpaskolás. És ez csak a mindennapos, alap volt. Akivel csak lehetett, azzal kikezdett. A folyosón, a lépcsőn elkapta az embereket, ez ment éveken keresztül. És mindenki tudta. Ő ilyen volt egész életében. De senki nem lépett, féltek tőle. Nagyon karizmatikus egyéniségről van szó. Minden dolgozóval elhitette azt, hogy hálásak lehetünk azért, hogy ott dolgozhatunk. Senki nem mert szólni semmiért, mert ő a főnök és komoly kapcsolatai vannak. És akkor ott megszeppenve, fiatal lányok főleg, csak ott álltunk és néztünk, hogy na, most mit csináljunk. És csak ennyit tudtunk tenni, hogy menekültünk

– nyilatkozta az egyik érintett nő.

A Donáth családhoz kapcsolódik az a botrány is, amivel kapcsolatban Donáth Annáról közölt a Ripost tényfeltáró riportot.