A brüsszeli célnál magasabb a magyarok foglalkoztatottsága

Spar
Budapest, 2019. május 8. Egy dolgozó ládába pakolt megrendelt árukat tol egy kocsin a webshop háttérterületén a XX. kerületi Pesterzsébeti Interspar hipermarketben 2019. május 8-án. Ezen a napon tartották a Spar Magyarország kiskereskedelmi üzletlánc webshopjának bemutató sajtótájékoztatóját az áruházban. A házhoz szállítási szolgáltatás Budapest teljes területén és 49 környező településen érhető el, a több mint 960 millió forintos fejlesztés az év végéig csaknem száz újabb munkahelyet teremt. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Magyarországon a 20-64 éves korcsoport átlagos foglalkoztatási rátája 75,5 százalék, meghaladja az Európai Unió által 2020-ra kitűzött 75 százalékos célértéket - mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatornán vasárnap, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait elemezve.
Vágólapra másolva!

A szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy vannak még tartalékok a hazai munkaerőpiacon. Kiemelte a 20 éven aluliakat, akik már nem tanulnak; mint mondta, ebben a korcsoportban az átlagos magyar mutatókhoz viszonyítva még alacsony szintű a foglalkoztatottság, bár az uniós átlaghoz képest nem rosszak az adatok.

Ugyancsak

tartalékot jelentenek a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak,

az utóbbiakról szólva Csath Magdolna hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedjenek el.

A mozgósítás legfontosabb eszköze a képzés, az oktatás - fogalmazott a szakértő. Kitért arra is, hogy a keresetek növekedése két számjegyű volt a tavaly január-októberi időszakban, de nem egyforma mértékben emelkedtek a bérek, az üzleti szférában sokkal nagyobb volt a növekedés.