A kormány klímavédelmi akcióterve szerint két év alatt minden illegális szemétlerakó helyet fel kell számolni az országban. Ezt a célt szolgálja a Hulladékvadász.hu megújult felülete a Zeewa.io, amely rendszer az illegális hulladéklerakások Kárpát-medence szintű felszámolására jött létre. A fejlesztés kiemelt támogatója Áder János klímavédelmi alapítványa, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány.

A Hulladékvadász környezetvédelmi szervezet egyik főcélkitűzése az illegális hulladéklerakások megszüntetése. A Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány utóbbi másfél éves fejlesztésének eredménye a Hulladékvadász by Zeewa rendszere, amelynek célja, hogy minél több lehetőséget nyújtson a lakosság számára a természet- és környezeti értékeink megóvására.

A szervezet azt írja az új rendszerükről, hogy a tevékenységük fennállása során összegyűjtött tapasztalatokkal megszületett a Zero Emission Waste Management, röviden Zeewa rendszere, ami a Hulladékvadász továbbfejlesztett változata. A szervezet most ünnepli negyedik születésnapját. Ez idő alatt több mint 4500 bejelentést kaptak, amiből a közbenjárásukkal az illetékes önkormányzatoktöbb mint kettőezer bejelentést oldottak meg. Ezeket a bejelentéseket mostantól a zeewa.io weblapon lehet megtenni a korábbi hulladékvadasz.hu cím helyett.

Szebenyi Péter a JÖN alapítvány kuratórium elnöke tájékoztatott, hogy az illegális hulladéklerakások bejelentése mellett a weboldal és telefonos alkalmazásuk segítségével lehetőség van települési szemétszedő akciókat szervezni is. Az ilyen akciókra egy finanszírozási rendszert is biztosítanak, amelyben adományokat gyűjthetünk. Sőt a szemétszedők virtuális fizetőeszköz formájában jutalmat is kapnak, amit meghatározott helyen költhetnek el.

Az alapítvány bejelentése szerint új honlapukon már nem csak Magyarország térképét, hanem a világtérképét is elérhetjük. Így akár a teljes Kárpát-medence is monitorozható, melynek további nemzetgazdasági előnyei is vannak, például a magyarság által lakott határon túli területek hulladékszennyezésnek megfékezése is.

Áder János köztársasági elnökForrás: MTI/Bruzák Noémi

A JÖN alapítvány elnöke arról is említést tett, hogy kiemelt támogatójuk a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, amit Áder János hozott létre. Részletezte, hogy nyíltlevélben keresték meg az államfőt korábban, amely levélben a szemetelés nemzetgazdasági problémáira világítottak rá.A köztársasági elnök támogatta a mindannyiunk jövőjét szolgáló kezdeményezést. Szebenyi Péter megjegyezte, együttműködésükkel szeretnék, hogy a lakosság körében még nagyobb szemléletváltás következzen be, a hétköznapi emberek is aktív lépéseket tegyenek a környezetük hulladékmentesítésére, így fellépjenek a klíma- és környezetvédelem érdekében is.

Áder János köztársasági elnök támogatása mellet az alapítvány elnyerte a Vodafone digitális díját is, így a Hulladékvadász androidos mobilalkalmazása is megújult. Az iOS felhasználók számára pedig önerőből fejlesztett applikációt a JÖN.