ITM: A klímavédelem a gazdasági növekedést erősíti

nk20160429
Napelem panelek az új pécsi fotovoltaikus erőműben az átadás napján. A több mint négymilliárd forintos uniós és állami támogatás segítségével megvalósult beruházásnak köszönhetően éves szinten akár 15 ezer tonnával is csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása. A háttérben a pécsi hőerőmű látható
Vágólapra másolva!
A klímavédelem nem ellentétes a gazdasági növekedéssel, hanem egymást erősítő célok - jelentette ki Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Kaderják Péter kiemelte, hogy a klímavédelmi célokat úgy kívánják megvalósítani, hogy közben fenntartják a gazdasági növekedést.

A kormány középtávú tervei között szerepel, hogy

2030-ra növelje Magyarország energiafüggetlenségét,

vagyis mérsékelje a magas importkitettséget, amely a földgázból 80 százalékos, a kőolajból 90 százalékos, a villamos energiából 30 százalék fölötti. A megmaradó importigényt pedig minél több forrásból, minél megbízhatóbban szolgálja ki - mondta.

Napelem panelek az új pécsi fotovoltaikus erőműben - illusztráció Forrás: MTI/Sóki Tamás

Az államtitkár elmondta, hogy

a villamosenergia-szektorban a fő cél az, hogy 2030-ra a termelés 90 százaléka karbonsemlegessé váljon

a paksi kapacitások pótlásával és a megújuló energiatermelés folyamatos növelésével. A földgáz tekintetében pedig a fogyasztás csökkentését szeretnék elérni.

Az intézkedések célja, hogy 2030-ra Magyarország teljes üvegházhatású gázkibocsátása az 1990-es bázisévhez képest 40 százalékkal csökkenjen, a megújuló energiafelhasználás pedig a jelenlegi 13 százalékról 21 százalékra emelkedjen - ismertette az államtitkár.