Magyar baromfitelepen bukkant fel a madárinfluenza

pulyka telep pulykatelep ÁLLAT állatfotó FOTÓ FOTÓTÉMA pulyka
Ács településen a pulykatelep teljes állományát meg kell semmisíteni(illusztráció).
Vágólapra másolva!
Madárinfluenza-vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih egy Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, a vírus elterjedésének megakadályozása érdekében az állatokat állami kártalanítás mellett leölik. Az országos főállatorvos az ország teljes területén elrendeli a baromfik zártan tartását. A közlemény szerint a kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig még sosem fordult elő emberi megbetegedés Európában, és a baromfitermékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók.
Vágólapra másolva!

A fertőzött állományban nagymértékben megemelkedett az elhullás, továbbá megjelentek a betegségre utaló klinikai tünetek is.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai vasárnap este megerősítették a madárinfluenza jelenlétét.

Az állategészségügyi hatóság a betegség terjedésének megelőzése érdekében, a járványügyi előírásoknak megfelelően és állami kártalanítás mellett

az Ács település melletti gazdaság teljes állományát, 53.500 pulykát leöli.

Ács településen a pulykatelep teljes állományát meg kell semmisíteni (illusztráció) Forrás: MTI/Varga György

A telep kiürítését, az egészséges állományok védelme és az exportképesség fenntartása érdekében, a hatóság már a gyanú alapján megkezdte.

A szakemberek a gazdaság körüli 3 km sugarú védőkörzetben és 10 km sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek.

A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozások is érvénybe lépnek. Az országos főállatorvos az ország teljes területén elrendeli a baromfik zártan tartását.

A már jelenleg is érvényben lévő járványvédelmi előírások értelmében az állatokat a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni.

A takarmányt szintén zárt, fedett helyen kell tartani, és a tárolás során biztosítani kell, hogy ahhoz idegen fajú állat ne férjen hozzá. Az alom tárolását szintén úgy kell megoldani, hogy elkerülhető legyen a vadmadarakkal történő érintkezés, lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva.

Illusztráció Forrás: AFP/Sam Yeh

A H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is.

Magyarországon utoljára 2016-2017-ben kellett megküzdeni a betegséggel.

A most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, ami 2016-ban jelen volt hazánkban.

A betegséggel kapcsolatban további hasznos információk olvashatók a Nébih tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza