Továbbra is nagy a szmog Budapest felett

szmog, szmogriadó, Budapest
Járművek haladnak az óbudai Vörösvári úton 2020. január 10-én. Aznap a fővárosban elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.
Vágólapra másolva!
Az időjárás-előrejelzések alapján még napokig fenntarják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten, mivel a sűrű köd miatt nehezen oszlik fel a szmog a város felett. A gyerekeknek, időseknek és betegeknek azt javasolják, kerüljék a forgalmas utakat, és minél kevesebbet tartózkodjanak az utcákon.
Vágólapra másolva!

A Főpolgármesteri Hivatal elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésének megfelelően

vasárnap Budapesten emelkedett a légszennyezők, különösen a szálló por koncentrációja,

amelynek napi átlagai jellemzően az egészségügyi határérték felett voltak.

A légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő három napban további romlás vagy a már magas értékek stagnálása várható. A szállópor-koncentráció napi átlaga is várhatóan meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket. Érdemi

változást csak a vasárnap érkező hidegfront okoz majd.

A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak - gyermekek, idősek, betegek - azt javasolják, hogy kerüljék a forgalmas tereket, útszakaszokat, ne tartózkodjanak a szabadban és lehetőség szerint kora délután szellőztessenek.

A fővárosi szmoghelyzet romlásának elkerüléséért Karácsony Gergely főpolgármester továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá autójuk helyett utazzanak a közösségi közlekedéssel, a termelő tevékenységet végző létesítmények üzemeltetői pedig csökkentsék a porkibocsátást.