Továbbra sincs következménye az október elején kirobbant kispesti szocialista korrupciós botránynak. Az ügy főszereplői, Gajda Péter polgármester, Lackner Csaba képviselő, Somogyi Lászlóné képviselő, és Kránitz Krisztián, a helyi vagyonkezelő vezetője megőrizhették pozíciójukat. Pedig drogokról, korrupcióról is szó volt a Magyar Nemzetben nyilvánosságra hozott hangfelvételeken.

Száz napja, az önkormányzati választás véghajrájában robbant ki az utóbbi idők egyik legsúlyosabb hazai korrupciós botránya, a kispesti szocialisták ügye. Mint ismert, olyan hang -és képfelvételsorozat került elő, amelyen kispesti MSZP-s vezetők feltehetően kokainozás közben a baloldali városvezetés sötét ügyeiről beszéltek. Mintegy ötvenórányi anyag került ki a sajtóhoz, a felvételeket a szereplők tudta nélkül, különböző alkalmakkor rögzítették 2018 nyarán.

Maradtak a helyükön

Sok idő telt el tehát a piszkos ügyek nyilvánosságra kerülése óta, éppen ezért érdemes megnézni, hogyan áll az ügy főszereplőinek szénája. A válasz nem meglepő, 

a Lackner -és a Gajda-ügy a mai napig komoly következmények nélkül maradt.  

Egyedüli "fejleményként" az könyvelhető el, hogy Lackner Csabát kizárták a szocialista pártból, azonban ez inkább a pártvezetés manővere volt Gajda Péter polgármester mentésére, semmint komoly retorzió. Ezt támasztja alá, hogy Lackner önkormányzati képviselő maradt (egyéni körzetében nyert októberben). 

Amúgy: 

  • Gajda Péter polgármesterként ismételhetett, a szocialista párt és szövetségesei továbbra sem határolódtak el a kerületvezetőtől.
  • A botrány másik kulcsfigurája, Somogyi Lászlóné kapcsán fel sem merült, hogy távoznia kellene a pártból vagy az önkormányzattól. A szocialista politikus - Lacknerhez hasonlóan - nyert körzetében, így maradt önkormányzati képviselő.
  • Kránitz Krisztián ismét a kispesti vagyonkezelő igazgatója lehetett, mégpedig dupla fizetésért.

Annyi azonban elmondható, hogy a hatóságok érdeklődését felkeltette a botrány. A Magyar Nemzet szerdai cikkében kiemeli, hogy a feltételezett gazdasági bűncselekmények kapcsán a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálódik. A drogfogyasztással kapcsolatban pedig szintén az NNI vizsgálódhat. A lap úgy tudja, nyomozás folyik a XIX. kerületi Almavirág tér felújításával kapcsolatban, valamint egy Batthyány utcai önkormányzati lakás felújítása kapcsán is. Mindkét ügy a kispesti rendőrkapitányság hatáskörébe tartozik. Az ORFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya nyomozást indíthat egy jelenlegi vagy volt kispesti vezető hivatalnok ellen - írja még a Magyar Nemzet.

Egy a csapat: hiába a súlyos korrupciós botrány, mindenki a helyén maradt (Lackner Csaba (b); Kránitz Krisztián (k); valamint Gajda Péter (j))Forrás: Facebook

Drog, korrupció, MSZP, Kispest

"Aki nem keresi meg az évi százmillió forintot a kerületi politikában, az hülye" – ez volt az a mondat, amelyet egy fehér port tartalmazó zacskó lóbálása közben ejtett el Lackner Csaba a HírTV által nyilvánosságra hozott első felvételen. Ezzel kirobbant a Lackner -és a Gajda-ügy, a nyilvánosság napról napra kapott betekintést az ellenzéki városvezetés boszorkánykonyhájába. Az MSZP-s képviselő nemcsak saját magát hozta kellemetlen helyzetbe, hanem a városrész más, nagy befolyású ellenzéki politikusait is. Lackner ugyanis

  • Gajda Péter kispesti polgármesterről azt állította, hogy egészen az utóbbi időkig landoltak pénzek nála. Felemlegetett egy konkrét esetet: a városvezető az egyik ügylet során hárommillió forintot kapott zsebbe.
  • Kránitz Krisztián kapcsán azt mondta, hogy 12 millió forint volt a "jutalma".
  • Burány Sándor, kispesti szocialista/párbeszédes parlamenti képviselőt pedig úgy jellemezte, hogy "már nem is kér".

Az elmondottakból az tűnik ki, hogy a szocialista politikusok nem feltétlenül a kerület érdekeit tartották szem előtt ezeknél az eseteknél. 

Gajda Péter és Karácsony Gergely.Forrás: Facebook

Lackner és társai szavaiból legalább két olyan vállalkozót lehetett azonosítani, akiknek közük lehetett a piszkos ügyletekhez. Az egyik érdekcsoport Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő igazgatója – 2019-ig önkormányzati képviselő – körül csoportosult, a másik fontos szereplő pedig Somogyi László, Somogyi Lászlóné férje volt, akinek cégével gyanúsan sok megbízási szerződést kötött a Gajda által vezetett önkormányzat. Lackner mondataiból az tűnik ki, mindkettőjüknek komoly szerepük lehetett a közpénzek eltüntetésében. Kránitz kapcsán arról is cikkezett a sajtó, hogy kihagyta vagyonnyilatkozatából spanyolországi luxusingatlanát. Erős a gyanú, hogy ezt amiatt tette, mert a lakást nem tiszta pénzből vette meg.

Érdekes volt megfigyelni az ellenzéki politikusok és pártok reakcióját az ügyben: az önkormányzati kampányban Karácsony Gergelytől a szocialista vezérkaron át a Momentumig mindenki bagatellizálni próbálta az elhangzottakat, azonban a választás lecsengésével egyre-másra születtek a Lacknert elítélő nyilatkozatok. 

Az más kérdés, hogy Gajda felelősségét továbbra sem igazán firtatják a szövetségesek.