A Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásban érintett területeket az EP jogellenes módon akarja kiterjeszteni – erről Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője beszélt Strasbourgban, megemlítve: az Európai Néppárt frakciója csak a ma délutáni magyar vitát követően alakítja ki az álláspontját a kérdésben. A szintén fideszes Győri Enikő szerint példa nélküli, hogy egy jogállamisági vizsgálatot kezdeményező intézmény javasoljon a joggal ellentétes lépéseket.

Ma délután a Magyarországgal szemben folytatott 7. cikkely szerinti eljárásról vitázik az Európai Parlament (EP). A Fidesz európai parlamenti képviselői sajtótájékoztatót tartottak Strasbourgban az ülés előtt. A Magyar Nemzet beszámolója szerint Deutsch Tamás delegációvezető arról beszélt: 

a mai parlamenti vita és a holnapi szavazás célja lényegében az, hogy a jogállamisági eljárásban érintett területeket az EP – jogellenes módon – kiterjessze. 

A Fidesz politikusa példaként az akadémiai és művészeti szabadság kérdéseit említette. 

A Sargentini-jelentésben ezekről még nem esett szó. Most a magyar ellenzék és a bevándorláspárti európai baloldal úgy akar tenni, mintha Magyarországon az említett kérdésekben is baj lenne 

– szögezte le, arról is szólva: „természetesen" az unalomig ismételt, a bírói függetlenséggel, illetve a hazai médiahelyzettel kapcsolatos kritikák is elő fognak kerülni az ülésen az újabb hazugságok mellett. Magyarországon a jogállam nincs bajban, Magyarországon a jogállam kielégítően működik. A rendszerszintű probléma az, hogy a Magyarországról érkező ellenzéki képviselők arra összpontosítják a politikai tevékenységüket, hogy ártsanak a hazájuknak – mondta Deutsch Tamás. Megemlítette azt is, hogy az Európai Néppárt parlamenti frakciója csak a vitát követően fogja tárgyalni a kérdést, így arról a végleges álláspontját csak a parlamenti határozatról szóló, holnapi szavazás előtt alakítja ki.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A néppárt még soha nem támogatott olyan határozatot, amely ellentétes az EU alapszerződéseivel, ráadásul a Fidesz a frakcióban egyáltalán nincs egyedül, amikor a határozat tervezetét kritizálja.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő részletesen is ismertette a Fidesz jogi érveit. Mint mondta, az EP 2018-ban eleve kétes úton fogadta el az eljárást megindító Sargentini-jelentést, a most készülő határozattal kapcsolatban pedig ismét súlyos, jogi jellegű problémák állnak fenn. Egyrészt az EP szeretné, ha maga is részt vehetne a már a Tanács előtt zajló eljárásban, másrészt – ahogy azt Deutsch Tamás is említette – olyan témákra akarják kiterjeszteni a vizsgálódást, amelyek nem képezték tárgyát a Sargentini-jelentésnek. 

Holnap egy olyan határozatot akarnak elfogadni a parlamentben, ami a testület működését lehetővé tevő szerződéssel ellentétes 

– mondta az EP-képviselő, aki szerint abban semmi új nincs, hogy az uniós parlament hatásköröket akar magának szerezni, azt viszont teljes mértékben elutasítják, hogy egy jogállamisági vizsgálatot kezdeményező intézmény javasoljon a joggal ellentétes lépéseket. Ezt mi, a jogállamiságban és az EU értékeiben hívők következetesen elutasítjuk – húzta alá.

Hidvéghi Balázs EP-képviselő hozzátette: 

a magyar kérdés a baloldal nyomására került a parlament napirendjére. 

A szocialisták cinikus és elképesztő húzása ez az önmagában is elképesztő eljárás – érvelt a fideszes politikus, hozzátéve: a magyarországi ellenzék soraiban pedig továbbra is arra használják fel a képviselői mandátumukat, hogy Magyarországgal szemben áskálódjanak. És ehhez az európai bevándorláspárti baloldal körében nyernének szövetségeseket – tette hozzá Hidvéghi Balázs.