Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kormány legújabb családtámogatási formáiról, a kormányzat szándékairól, pártja helyéről az Európai Néppárton belül.

A politikus beszélt arról a két új családtámogatási formáról, amelyek január 1-től kerültek bevezetésre, egyik a négygyermekes édesanyák teljes személyi-jövedelemadó mentessége, ennél különösen fontos, hogy ez nem szűnik meg a gyermek nagykorúvá válásával. A másik fontos családtámogatási forma a nagyszülői GYED, aminek a lényege a nevéből is következik, azaz ez a forma hozzájárul ahhoz, hogy a nagyszülő is otthon tudjon maradni a gyermekekkel, ha a szülők abban a helyzetben vannak, hogy mindketten dolgozni szeretnének. Ez utóbbi megkönnyítheti a családoknak az élet szervezését is, ami különösen fontos lehet.

Azt még nem lehet tudni, hogy az év eleje óta mennyien igényelték ezeket a támogatásokat, de azt lehet tudni, már a tavalyi évben is hatalmas volt az érdeklődés.

Nacsa Lőrinc beszélt a meddőséggel küzdők jelentős támogatásáról, a kezelések ingyenessé tételéről, erre azért is van szükség – tette hozzá a képviselő, mert Európa, így Magyarország is egy komoly demográfiai problémával küzd. Az is iag, hogy a kormányzati intézkedések hatására egy pici, de mégis pozitív elmozdulás történt itthon, az 1.25-ös termékenyégi ráta felment 1.5-re. A kormány tervei szerint szeretnék a 2-2.5-ös arányszámot elérni, ennek érdekében igyekeznek a családtámogatási politikát alakítani. Fontos szakítani azzal a dogmával, ami korábban létezett a magyar közbeszédben, azaz a három-négygyermekes család egyenlő legyen a szegénységgel. Szerencsére változott a közhangulat is, hiszen nem néznek egy sokgyermekes anyára furcsán az utcán. Visszatérve, az is igaz – mondta el a képviselő, hogy ma sok pár küzd meddőségi problémákkal, a kormány azt szerette volna, hogy a meddőség elleni kezelések ne kerüljenek olyan nagyon sok pénzbe, mint korábban, amikor magáncégek foglalkoztak ezzel. Ezért a kormányzat döntése értelmében ezek a kezelések a párok számára ingyenessé válnak februártól kezdve.

A teljes beszélgetést itt olvashatják