Vác balliberális polgármestere, Matkovich Ilona egyik első polgármesteri utasításában előírta, hogy az önkormányzati cégek, és a velük kapcsolatban álló vállalkozások dolgozói csak az ő előzetes, írásbeli engedélyével nyilatkozhatnak. A Fidesz helyi szervezete ezért az ombudsmanhoz fordult – számolt be róla a Hír Tv.

Az őszi önkormányzati választáson a Momentum–DK-MSZP-LMP-PM-JOBBIK támogatásával indult Matkovich Ilona polgármester első intézkedéseként

szájzárat rendelt el az önkormányzati cégek, és a velük kapcsolatban álló vállalkozások dolgozóira.

Ez annyit tesz, hogy megtiltotta a szabad véleménynyilvánítást, a dolgozók csak az ő engedélyével, vélhetően az ő szájíze szerint nyilatkozhatnak. A váci Fidesz szerint ez egy rossz irány. Manninger Péter helyi önkormányzati képviselő elmondta:

Nem lehet ez a megoldási séma arra, hogyha valakinek a hatalommal szemben negatív véleménye van.

Ezért a Matkovich által megfogalmazottakat elküldték az ombudsmanhoz annak érdekében, hogy vizsgálja felül annak tartalmát.

Matkovich IlonaForrás: Facebook

A váci balliberális polgármester szájzár-rendelete nagyon hasonló ahhoz, ami a fővárosi ellenzéki kerületekben is zajlik. Mint ismert, Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina a kerületi újságot annak megjelenése előtt bekérte magához, hogy azt tartalmilag személyesen ellenőrizze, mielőtt nyomdába kerül. A szintén ellenzéki kézre került Józsefvárosban pedig átszerkesztették a helyi lapban a fideszes önkormányzati képviselővel készített interjút.