Bakondi György: Nehéz biztonsági helyzet alakult ki a Balkánon

Vágólapra másolva!
Dr. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a migrációs helyzetről, arról, hogy mit tehetnének az európai államok, amelyeknek munkaerőre van szüksége.
Vágólapra másolva!

Bakondi György a jelenlegi migrációs helyzetről beszélt, mint megjegyezte, Európa felé több útvonal is vezet, Magyarországot a balkáni útvonal érinti, ami Törökországból indul ki. Ott egy elég nehéz biztonsági helyzet alakult ki az elmúlt időszakban, a török hatóságok nemrégiben hozták nyilvánosságra, hogy a tavalyi évben mennyi határsértőt fogtak el, közel félmillió embert. Ez egy hatalmas szám – tette hozzá, ám ez csak azokat mutatja, akiket elfogtak, azok nem szerepelnek ezen a listán, akiket nem tudtak megtalálni. Akik bejutottak Törökországba, azok részben Szíriából, de Iránból, Afganisztánból, Pakisztánból is nagy számban érkeztek.

Érdekes, hogy Iránból túlnyomórészt afgánok jönnek, akik eddig ott dolgoztak vendégmunkásként, ám az iráni gazdaság állapota miatt a munkájuk megszűnt, kötődésük már nincs a hazájukhoz, Afganisztánhoz, ezért is gondolták azt, hogy nekiindulnak Európának. Mindezen hatalmas szám mellé oda kell tenni a törököknél élő majdnem négymilliós szír népességet is, akikből a tervek szerint közel egymillió embert akar a török kormány a szíriai biztonságos területekre visszaküldeni. Ez a terv is arra ösztönözte a szíreket, hogy akkor inkább mégis Európa felé szeretnének menni, nem pedig haza. A magyar határon is azt tapasztalják, hogy egyre jelentősebb arányban jelennek meg szírek.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.