A közvélemény óriási felháborodását váltotta ki, hogy az olaszliszkai Szögi Lajos lincselői közül ketten is több millió forintos kártérítést kaptak. H. Dezső elsőrendű vádlott tavaly márciusban 5 millió forintot kapott a rossz tartási körülmények miatt, majd nem sokkal ezután F. György hatodrendű vádlottnak is megítéltek 6 millió forint kártérítést ugyanezen okból. De ez csak két eset, további 12 ezer van folyamatban és már több mint 10 milliárd forint kártérítést fizetett ki a Magyar Állam a pernyertes bűnözőknek. Azaz kijelenthető, hogy pénzhajhász ügyvédeknek és a Soros-hálózat jogvédőinek köszönhetően egész üzleti ágazat épült ki a börtönbizniszből. Nem csoda, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy a továbbiakban egyetlen fillért sem fizet bűnözőknek a Magyar Állam. 

A fenti kiemelt ügyekhez hasonlóan borzolta a kedélyeket a battonyai rém kártalanítása, akit tényleges életfogytiglanig tartó szabadságvesztésre ítéltek, mert kegyetlenül megkínozta és megölte fiatal áldozatát,
mégis 2,5 millió forintot kapott a "rossz fogva tartási körülmények" miatt.

Az Index korábbi cikke szerint csak 2018-ban több mint 3 milliárd forintot fizetett ki a magyar állam bűnözők részére, akik mellett leleményes ügyvédek is gazdagodtak a börtönbizniszen.

Martonvásári börtön - Képünk illusztráció.Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bár a magyar jogrendszer biztosítja a lehetőséget a kártalanításra, de a törvényt a valódi jogsértésekre találták ki, nem azokra az álügyekre, amelyben a bíróságok alkalmazzák azt. A szakemberek szerint az enyhe uniós szabályozás miatt tudnak futószalagon pereket nyerni a börtönbizniszt működtető ügyvédi irodák.

Orbán Viktor: Nem vagyunk hajlandók bűnözőknek fizetni

Mint emlékezetes, a múlt heti évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor egy újságírói kérdésre elmondta, hogy az emberek igazságérzetét nagyon zavaró ügy, hogy "elítélt bűnözők az Európai Unió Bíróságának a döntése alapján, magyar ügyvédek összekapaszkodásának az eredményeképpen millió forintokat vesznek le a magyar államtól, az adófizető polgároktól. Ez lehetetlen. Tegnap konzultáltam az igazságügyi miniszter asszonnyal, mondtam, hogy egy fillért se fizessünk, indítsuk újra, mert ez egy lehetetlen állapot. Nem vagyunk hajlandók bűnözőknek fizetni."

- mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. január 9-én.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Tuzson Bence: 12 ezer eljárás van folyamatban

A miniszterelnök fenti utasítása alapján, kedden már arról számolt be Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, hogy a magyar állam fel is függesztette a bűnözőknek megítélt kártérítés kifizetését.

Tuzson Bence elmondta, hogy jelenleg 12 ezer eljárás van folyamatban, és erre egy üzlet épült, amelynek a lényege, hogy ezek az emberek ott vannak a börtönben, és amint belép a börtönbe, rögtön feltűnik valaki, valamilyen civil szervezet, valamilyen ügyvéddel az oldalán, hogy ebből bizony üzletet lehet csinálni.Az államtitkár szerint „futószalagon lehetett pereket nyerni".

Nacsa Lőrinc: Bűnözők, dörzsölt ügyvédek és Soros-szervezetek is gazdagodnak a börtönbizniszen

Pénteken Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy "mára tízmilliárdos iparággá vált a „börtönbiznisz", amelyen bűnözők, dörzsölt ügyvédek és Soros-szervezetek gazdagodnak.

Nacsa Lőrinc úgy fogalmazott: börtönben ülő bűnözők – köztük gyilkosok, gyermekgyilkosok, erőszaktevők, csalók vagy rablók – dörzsölt ügyvédeik és a Soros-hálózat segítségével elképesztő összegeket perelnek ki az államból a börtönkörülményekre hivatkozva. Mára tizenkétezer ilyen pert indítottak a magyar állam ellen, csaknem tízmilliárd forintos kártérítési összegben – mondta a képviselő, hangsúlyozva, hogy ez így nem mehet tovább.

Hozzátette: ezek a bűnözők, és leginkább az ügyvédek és a NGO-k a zsebüket tömik, miközben a börtönkörülmények folyamatosan javulnak Magyarországon, több a férőhely, új börtönök épülnek.

Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő az Országgyűlés plenáris ülésénForrás: MTI/Kovács Attila

A bűnözőknek nem milliós jutalom, büntetés jár – jelentette ki Nacsa, hozzátéve, a kormánypártok a parlamentben készek minden támogatást megadni a kormánynak ahhoz, hogy véget vessen ennek.

Magyar György ügyvédi irodája az egyik haszonélvező

A Soros-hálózathoz köthető jogvédők által elindított 10 milliárd forintos kártérítési biznisz egyik haszonélvezője a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda lehetett - írta a Magyar Nemzet. Magyar György fia néhány évvel ezelőtt egy interjúban még el is büszkélkedett ezzel.

Magyar GyörgyForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A balliberális jogász ügyvédi titoktartásra hivatkozva most nem adott választ arra a kérdésre, mennyi hasznot hoztak a magyar állam ellen indított perek. A lap információi szerint egy-egy ügy végén átlagosan kétezer euró perköltséget fizettetett ki a magyar állammal az Emberi Jogok Európai Bírósága, ami magában foglalhatta az ügyvédi munkadíjat is. A Magyar Nemzet szerint a kártérítések több millió forintos összegéből pedig sikerdíj címén szintén ugyancsak részesülhettek az ügyvédek.

Enyhe európai szabályok 

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában a börtönbizniszről azt mondta, hogy a csúcstartó egy olyan 33 éves férfi, aki 8,5 fél év börtön után kapott több mint 8 millió forintot. A börtön nem egy romantikus hely, és ott történhet olyan, ami súlyosan érint egy-egy személyt - tette hozzá.
Eszes, jól ismert ügyvédcsoportok rájöttek, hogy az európai szabályok a kínzás tekintetében olyan enyhék, hogy erre üzletet lehet építeni
- emlékeztetett a kormányfő.

Olyan ítéletek is születtek, hogy azért kapott valaki kártérítést, mert nem süt be a cellába eléggé a nap. Nálunk az elítéltek többsége dolgozik, nem kínozva van. Mivel már több mint 10 milliárd fölé ment a kifizetett összeg, ezért mivel joggal való visszaélésnek minősül az egész, ezért a magyar parlamentnek változtatnia kell. Minden kifizetést felfüggesztünk - mondta Orbán Viktor.

Minden bizonnyal az egész magyar változtatásból újabb uniós jogvita lesz - tette hozzá.

Kormányhatározat

Szombaton Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy a kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett.