Tízmilliárdos börtönbizniszt működtetnek ebből élő ügyvédek

Martonvásári börtön rács ablak
Közép-Dunántúli Országos Büntetés-Végrehajtási Intézet
Martonvásári börtön sajtóbejárás 2015 március 23-án
Vágólapra másolva!
A közvélemény óriási felháborodását váltotta ki, hogy az olaszliszkai Szögi Lajos lincselői közül ketten is több millió forintos kártérítést kaptak. H. Dezső elsőrendű vádlott tavaly márciusban 5 millió forintot kapott a rossz tartási körülmények miatt, majd nem sokkal ezután F. György hatodrendű vádlottnak is megítéltek 6 millió forint kártérítést ugyanezen okból. De ez csak két eset, további 12 ezer van folyamatban és már több mint 10 milliárd forint kártérítést fizetett ki a Magyar Állam a pernyertes bűnözőknek. Azaz kijelenthető, hogy pénzhajhász ügyvédeknek és a Soros-hálózat jogvédőinek köszönhetően egész üzleti ágazat épült ki a börtönbizniszből. Nem csoda, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy a továbbiakban egyetlen fillért sem fizet bűnözőknek a Magyar Állam. 
Vágólapra másolva!

A fenti kiemelt ügyekhez hasonlóan borzolta a kedélyeket a battonyai rém kártalanítása, akit tényleges életfogytiglanig tartó szabadságvesztésre ítéltek, mert kegyetlenül megkínozta és megölte fiatal áldozatát,


mégis 2,5 millió forintot kapott a "rossz fogva tartási körülmények" miatt.

Az Index korábbi cikke szerint csak 2018-ban több mint 3 milliárd forintot fizetett ki a magyar állam bűnözők részére, akik mellett leleményes ügyvédek is gazdagodtak a börtönbizniszen.

Martonvásári börtön - Képünk illusztráció. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bár a magyar jogrendszer biztosítja a lehetőséget a kártalanításra, de a törvényt a valódi jogsértésekre találták ki, nem azokra az álügyekre, amelyben a bíróságok alkalmazzák azt. A szakemberek szerint az enyhe uniós szabályozás miatt tudnak futószalagon pereket nyerni a börtönbizniszt működtető ügyvédi irodák.

Orbán Viktor: Nem vagyunk hajlandók bűnözőknek fizetni

Mint emlékezetes, a múlt heti évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor egy újságírói kérdésre elmondta, hogy az emberek igazságérzetét nagyon zavaró ügy, hogy "elítélt bűnözők az Európai Unió Bíróságának a döntése alapján, magyar ügyvédek összekapaszkodásának az eredményeképpen millió forintokat vesznek le a magyar államtól, az adófizető polgároktól.

- mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2020. január 9-én. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Tuzson Bence: 12 ezer eljárás van folyamatban

A miniszterelnök fenti utasítása alapján, kedden már arról számolt be Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, hogy

a magyar állam fel is függesztette a bűnözőknek megítélt kártérítés kifizetését.

Tuzson Bence elmondta, hogy jelenleg 12 ezer eljárás van folyamatban, és erre egy üzlet épült, amelynek a lényege, hogy

Az államtitkár szerint „futószalagon lehetett pereket nyerni".

Nacsa Lőrinc: Bűnözők, dörzsölt ügyvédek és Soros-szervezetek is gazdagodnak a börtönbizniszen

Nacsa Lőrinc úgy fogalmazott: börtönben ülő bűnözők – köztük gyilkosok, gyermekgyilkosok, erőszaktevők, csalók vagy rablók – dörzsölt ügyvédeik és a Soros-hálózat segítségével elképesztő összegeket perelnek ki az államból a börtönkörülményekre hivatkozva.

Mára tizenkétezer ilyen pert indítottak a magyar állam ellen, csaknem tízmilliárd forintos kártérítési összegben

– mondta a képviselő, hangsúlyozva, hogy ez így nem mehet tovább.

Hozzátette: ezek a bűnözők, és leginkább az ügyvédek és a NGO-k a zsebüket tömik, miközben a börtönkörülmények folyamatosan javulnak Magyarországon, több a férőhely, új börtönök épülnek.

Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén Forrás: MTI/Kovács Attila

A bűnözőknek nem milliós jutalom, büntetés jár – jelentette ki Nacsa, hozzátéve, a kormánypártok a parlamentben készek minden támogatást megadni a kormánynak ahhoz, hogy véget vessen ennek.

Magyar György ügyvédi irodája az egyik haszonélvező

A Soros-hálózathoz köthető jogvédők által elindított 10 milliárd forintos kártérítési biznisz egyik haszonélvezője a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda lehetett - írta a Magyar Nemzet. Magyar György fia néhány évvel ezelőtt egy interjúban még el is büszkélkedett ezzel.

Magyar György Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A balliberális jogász ügyvédi titoktartásra hivatkozva most nem adott választ arra a kérdésre, mennyi hasznot hoztak a magyar állam ellen indított perek. A lap információi szerint egy-egy ügy végén átlagosan kétezer euró perköltséget fizettetett ki a magyar állammal az Emberi Jogok Európai Bírósága, ami magában foglalhatta az ügyvédi munkadíjat is. A Magyar Nemzet szerint a kártérítések több millió forintos összegéből pedig sikerdíj címén szintén ugyancsak részesülhettek az ügyvédek.

Enyhe európai szabályok

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában a börtönbizniszről azt mondta, hogy a csúcstartó egy olyan 33 éves férfi, aki 8,5 fél év börtön után kapott több mint 8 millió forintot. A börtön nem egy romantikus hely, és ott történhet olyan, ami súlyosan érint egy-egy személyt - tette hozzá.

Eszes, jól ismert ügyvédcsoportok rájöttek, hogy az európai szabályok a kínzás tekintetében olyan enyhék, hogy erre üzletet lehet építeni


- emlékeztetett a kormányfő.

Nálunk az elítéltek többsége dolgozik, nem kínozva van. Mivel már több mint 10 milliárd fölé ment a kifizetett összeg, ezért mivel joggal való visszaélésnek minősül az egész, ezért a magyar parlamentnek változtatnia kell. Minden kifizetést felfüggesztünk - mondta Orbán Viktor.

Minden bizonnyal az egész magyar változtatásból újabb uniós jogvita lesz - tette hozzá.

Kormányhatározat

Szombaton Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy

a kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett.