Gyurcsányék nyomást gyakorolnak a Jobbik politikájára a tisztújítás előtt

2020.01.17. 11:32

László Imre újbudai polgármester kommunikációs embere rászólt Varga-Damm Andreára, amiért pártját az egyetlen karakteres, nemzeti érdekeket képviselő ellenzéki erőként határozta meg tegnapi bejegyzésében. A megroppant Jobbik már közel sem önállóan dönt saját sorsáról, Gyurcsány Ferencék kívülről próbálják befolyásolni a párt politikáját.

Jövő hét szombaton tartja talán minden eddiginél nagyobb téttel bíró tisztújító kongresszusát a Jobbik. A küldöttek többek között az elnök személyéről, az elnökség tagjairól, és - ezáltal - a párt 2022-es parlamenti választási stratégiájáról döntenek. 

Egyelőre csak Jakab Péter frakcióvezető jelezte elnöki ambícióit, ennek ellenére közel sem teljes az egység a szervezeten belül. Szávay István volt országgyűlési képviselő vezetésével a párt budapesti vonala megmozdult, amit jól mutat, hogy bizalmi embere, Bencsik János, parlamenti képviselő, budapesti elnök bejelentkezett alelnöknek - úgy, hogy nem szerepel Jakab alelnöki névsorában.  A pártviszály oda vezethető vissza, hogy míg Jakab és csapata a totális ellenzéki összefogás, addig Szávayék a párt - legalább látszólagos - önállósága mellett kardoskodnak. 

Mint ismert, az előzetes tervekkel szemben azért csak januárban kerül sor a tisztújításra, mert az Országos Választmány tavaly megfúrta Jakab elnökjelöltségét. Akkor akadt kihívója a miskolci politikusnak: Varga-Damm Andrea országgyűlési képviselő, aki szintén jelezte, hogy megméretteti magát elnökjelöltként. Bár ezúttal nem jelentkezett be a Jobbik vezetésére, több olyan posztot is közzétett oldalán, amelyen az látható, amint a nagy téttel bíró kongresszusra hangolva rendületlenül járja a vidéket. Tegnap Zalából jelentkezett be, az alábbi szöveggel:

"A Jobbik a karakteres kormányváltó erő, amely egyedül maradt a nemzeti érdek képviseletében a politikai porondon. Emellett tettünk hitet Zala megyében jobbikos bajtársainkkal, együtt készülve 2022-re, a végső csatára."

Ezzel odaszúrt az ideológiamentességet hirdető Jakabnak, hiszen a Jobbikot egyetlen karakteres, nemzeti érdekeket képviselő ellenzéki erőként határozta meg, amivel erősen szembement a pártközpont totális összefogáspárti irányvonalával.

Ahogy az várható volt, a megjegyzés nem nyerte el Gyurcsány Ferencék tetszését, akik a bejegyzés alatt számon kérték Varga-Dammon gondolatait. Tóth János Ferenc, László Imre, Újbuda DK-s polgármesterének kommunikációs tanácsadója  egyenesen azt írta, "ugye azt tudjátok, hogy azt a végső csatát csak együtt nyerhetjük meg?" Ebből a kommentből is látszik, hogy

a megroppant Jobbik már közel sem önállóan dönt saját sorsáról, Gyurcsányék kívülről próbálják befolyásolni a párt politikáját.  

Forrás: Facebook

Mint ismert, Gyurcsány Ferenc év elején meghirdette az "egy közös miniszterelnök-jelölt, egy közös lista, egy egyéni ellenzéki jelölt" ellenzéki stratégiáját. Felvetése nagy ellenállásba ütközött a Jobbikban, többek között a pártpolitikától mostanában tisztes távolságot tartó Vona Gábor, korábbi pártelnök is tiltakozott ellene. Szerinte két ellenzéki listára lenne szükség: egy a régi pártoknak, egy pedig - az általa így nevezett - a XXI. századi pártoknak. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK