Milliárdos csalás - rengeteg ingatlant is vett a tatai cég

2020.01.17. 16:14

Az Egyesült Államokban fogták el azt a férfit, aki ellen azért adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, mert több olyan céget vezetett amely fiktív számlákat állított ki. A bűnszervezetnek milliárdos károkat okozott.

A valótlan tartalmú alvállalkozói számlákat két tatabányai cég fogadta be, összesen 16 cégtől. Ezzel csökkentették az ÁFA fizetés mértékét, így a magyar állami költségvetésnek egy milliárd Forint kárt okoztak. A cégek ügyvezetőinek nagy része külföldi volt, akik sosem végeztek tényleges ügyvezetői tevékenységet a cégekben, amelyek könyvelését a bűnszervezet vezetője irányította.

Ezek a cégek valós gazdasági tevékenységet sem végeztek.Az összegeket általában automatákból felvették és visszajuttatták a bűnszervezet vezetőjének, vagy a számlákat befogadó cégek képviselőihez.

Az USA-ban elfogott férfi különböző: Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában, az Egyesült Királyságban létrehozott cégek ügyvezetőjeként azok bankszámláira utalta, ahonnan a pénz

visszaáramlott egy tatai céghez, ami 2015 és 2019 között tizenkét ingatlant vásárolt.

Ezeket aztán bérbe adták.

Az ügyészség korábbi indítványára a bűnszervezet hat tagját letartóztatták. A bűnszervezet vezetőjét Magyarországra szállították és 2020. január 16-ig tartó letartóztatását, 3 hónappal, április 16-ig meghosszabbították.