A hazai börtönkörülményekre hivatkozva megítélt kártérítések ügyében a kifizetett összegek meghaladják a 10 milliárd forintot, Orbán Viktor miniszterelnök erről a mai rádióinterjújában azt mondta, mindezt joggal való visszaélésnek tartja. A gyöngyöspatai roma gyerekek iskolai szegregációjának ügyéről azt mondta, a magyarok nem rasszisták, de nem tudják elfogadni, ha pénzt adnak a semmiért.

Börtönkártérítések: a kormány a parlamenthez fordul a szabályok megváltoztatásáért

A hazai börtönkörülményekre hivatkozva megítélt kártérítések ügyében Orbán Viktor a reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott: "eszes, jól ismert ügyvédcsoportok" rájöttek, a kínzásról szóló európai szabályok olyan lazák és abszurdak, hogy erre hivatkozva "bizniszt lehet csinálni". Ezeknek az ügyvédeknek a személyével is kell majd foglalkozni, mert "mégiscsak kihúztak az állam zsebéből sok milliárd forintot" - fűzte hozzá. Megjegyezte, a "csúcstartó" a "börtönbizniszben" egy 33 éves férfi, aki 8,5 év börtön után kapott 8 millió forint kártérítést.

A kifizetett összegek meghaladják a 10 milliárd forintot - közölte a miniszterelnök, aki kijelentette: mindezt joggal való visszaélésnek tartja,ezért fel fogják függeszteni a kifizetéseket, és a kormány azonnal a parlamenthez fordul a szabályok megváltoztatásáért.

Számít rá ugyanakkor, hogy - ahogy fogalmazott - "ezek a derék ügyvédek" európai bírósági fórumokhoz fordulnak majd, és ahogy ismeri az európai bírókat, szerintük is probléma, hogy "nem süt be a zárkába eléggé a nap". De még mindig jobb rámutatni egy szabályozás abszurditására, mint "balek módjára fizetni" - mondta.

A magyar ember nem tudja elfogadni, ha pénzt adnak a semmiért

A gyöngyöspatai roma gyermekek iskolai szegregációjának ügyében a miniszterelnök arról beszélt, hogy

a magyarok nem rasszisták, nem utasítják el a cigányokat élből, de azt a magyar ember sohasem fogja elfogadni, ha pénzt adnak a semmiért. Egy szerencsétlen bírói ítélet született, ráadásul a pert indítóknál is "a Soros-szervezeteket találjuk" - értékelt.

Provokációnak érzi az ügyet - mondta -, amely a cigány-magyar együttélés helyzetének javulását, a cigányok nyomorból való kiemelését elősegítő politikát torpedózhatja meg.

"Mindent megadunk, de pénzt nem adhatunk" - közölte, megjegyezve azt is, hogy a baloldali-liberális kormányok időszakában indult iskolai gyakorlatról van szó, a Fidesz-KDNP-kormány más típusú felzárkóztatást vezetett be.