Soros blogja teljes mellszélességgel a börtönbiznisz mellett áll

2020.01.17. 11:07

Egy 2016-os cikkében a Soros-blog szinte buzdítja a rabokat, hogy nyugodtan pereljék be az államot. Úgy látszik, a börtönbizniszt nem csak az ügyvédek erősítik. 

A börtönbiznisz Magyarországon az elmúlt években teljesedett ki, ami már odáig fajult, hogy konkrét hirdetések is megjelentek az „emberhez méltatlan fogva tartási körülmények" kártérítése érdekében, mint ahogy azt a Soros György által pénzelt 444 is idézi egy 2016-os cikkében. A Soros-blog az említett cikkében arra hívja fel az olvasó figyelmét, hogy „akinek van egy csöpp esze, beperli a magyar államot"  - írta a Tuzfalcsoport.blogstar.hu.

Az esetek nagy többségében a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága igazat is ad a fogvatartottaknak, így részükre a magyar állam köteles jelentős összegű kártérítést megfizetni a magyar állam és adófizetők rovására. Ennek az „üzletágnak" szeretne véget vetni a Fidesz. 

A Soros-blog által megkérdezett Kadlót Erzsébet szerint a kártérítés megítéléséről a bíróság ésszerű indokok alapján dönt, „a bíróság ellenőrzi, hogy hány fős zárkában volt elhelyezve a fogvatartott, abban hányan voltak, mekkora a cella alapterülete. Azok a rabok kaphatnak kártérítést, akik legalább fél évig voltak túlzsúfolt helyiségben", és nem pedig mondvacsinált okokra alapozzák igényüket a fogvatartottak.

Véget vetne a börtönbiznisznek a FideszFotó: Szabó Gábor - Origo

Ezzel ellentétben, a Helsinki Bizottság számadataiból másfajta következtetésre juthatunk, ugyanis 2017-ben 694, 2018-ban 3745, 2019 februárjáig pedig összesen 771 végzés született a rossz börtönkörülmények miatt. Három éve összesen 678 654 650 forint, tavaly 3 495 528 842 forint, idén pedig eddig 533 937 700 forint kártalanítást fizettek ki fogvatartottaknak. Ilyen nagy mennyiségű esetben feltételezhető, hogy nem mindig húzódott meg ésszerű ok a pénzösszeg megítélése során. Ha már a Helsinki Bizottság adatait idézzük, érdemes azt is megemlíteni, hogy Kadlót Erzsébet, a Magyar Kriminológiai Társaság főtitkára, erős szálakkal kötődik a Magyar Helsinki Bizottság munkájához.