Hihetetlen mértékű a keresztényüldözés a világban

TOPSHOTS Horizontal TERRORIST ACTION SCENE OF THE ATTACK SMOKE POLICE OFFICER FIRES AND FIRE-FIGHTING FLAME CHURCH GENERAL VIEW
This handout photo from the Surabaya local government (Pemerintah Kota Surabaya) taken on May 13, 2018 and received by AFP on May 14, 2018 shows police at the site of a blast outside the Gereja Pantekosta Pusat Surabaya (Surabaya Centre Pentecostal Church) in Surabaya. - A series of blasts, including at least one suicide bombing, struck churches in Indonesia on May 13, killing at least 11 people and wounding dozens in the deadliest attack for years in the world's biggest Muslim-majority country. (Photo by Andy PINARIA / PEMERINTAH KOTA SURABAYA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PEMERINTAH KOTA SURABAYA / ANDY PINARIA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Elkészült a „Portes Ouvertes" francia evangélikus egyesület legfrissebb jelentése, melyből kiderül, hogy évről évre egyre több keresztényt ölnek meg világszerte a vallásuk miatt. 2019-ben naponta nyolc keresztény esett áldozatul az ellenük irányult támadásoknak, és egyre több templomot zárnak be vagy rongálnak meg - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A kereszténység már évek óta vezeti az üldözött vallások listáját a nagyvilágban, sőt, minden évben egyre jobban elhúz a többi vallástól. A "Portes Ouvertes" (Nyitott Kapuk) francia evangélikus egyesület minden évben statisztikát készít a világszerte a vallásuk miatt inzultált, illetve megtámadott hívekről, és a számadatokból kiderül, hogy a kereszténység magasan a legüldözöttebb vallás, évről évre egyre több, sok esetben halálos támadás éri őket. A Portes Ouvertes civil szervezet adatai szerint 2018-ban világszerte 245 millió keresztényt üldöztek vallásuk miatt, akik közül 4305 személyt megöltek, 3150 embert pedig bebörtönöztek.

A most elkészült jelentésből kiderül, hogy a 2019-es év még nehezebb volt a keresztények számára, 2019-ben ugyanis több mint 260 millió hívőt érintett a keresztényüldözés, azaz minden nyolc keresztény hívőből egyet.

Drasztikusan megnőtt az egyházak ellen elkövetett erőszak mértéke is, 2019-ben világszerte 9488 támadás történt a keresztény istentiszteleti helyek és vallási intézmények ellen, szemben a 2018-ban történt 1847 esettel, ami az előző évben történt eseteknek több mint ötszöröse. A legtöbb eset Kínában történt, ahol 5576 egyházi létesítményt korlátoztak, zártak be vagy pusztítottak el az új törvény alapján, mintegy ezer embert pedig bebörtönöztek. Angolában sem sokkal jobb a helyzet, ott ugyanis egy kormányhatározat értelmében 2000 templomot zártak be.

2018. májusi bombatámadás Indonéziában egy keresztény templom ellen, 11-en meghaltak, sokan megsérültek Forrás: AFP/Andy Pinaria

A támadók elsősorban a hatalmi pozícióban lévő keresztényeket célozzák meg, és fenyegetik, bebörtönzik vagy meggyilkolják őket, de sok esetben hétköznapi emberek esnek áldozatul. A legfrissebb adatok szerint 2019-ben világszerte 3711 embert bebörtönöztek, 2983 keresztényt pedig meggyilkoltak a vallásuk miatt, ami azt jelenti, hogy naponta nyolc ember esett áldozatul a keresztényüldözésnek. A legtöbb halálos áldozat Afrikában volt, Nigériában 1350, a Közép-afrikai Köztársaságban pedig 924 fő vesztette életét az őket ért vallási indíttatású támadásokban.

A keresztényüldözésnek két fajtáját határozzák meg, az első a fizikai erőszak alkalmazása, a második pedig a folyamatos elnyomás, amivel a keresztény hívők nap mint nap kénytelenek szembesülni, Kínában például 18 éves kor alatt nem lehet belépni egyetlen egyházi épületbe sem.

A Portes Ouvertes minden évben felállít egy rangsort azokról az országokról, ahol a legnagyobb a keresztényüldözés. A 2019-es adatok alapján összeállított listán Észak-Korea végzett az első helyen. Itt már egy Biblia birtoklásáért is koncentrációs táborba viszik az embert. A második helyen Afganisztán áll, ahol a saját családtagjai hajtják végre a halálbüntetést azon, aki megkeresztelkedik. A lista harmadik helyezettje Szomália, itt az al-Shabaab terroristacsoport elkapja és megöli azokat, akikről azt gyanítják, hogy keresztény vallásúak.

A tavalyi év adatai alapján most először bekerült Algéria a keresztényeket leginkább üldöző húsz ország közé, és a frankofón afrikai országok közül is egyre több szerepel a listán, például Burkina Faso, Nigéria és Kamerun, ahol egyre több iszlamista terrorcsoport tartózkodik. Ráadásul a helyzet az iszlám terjedésével csak súlyosbodik.