Újabb ellenzéki politikus családtagjának fizet az újpesti önkormányzat

SZÁVAY István
Budapest, 2018. november 28. Szávay István jobbikos képviselő, a Magyar-székely összetartozás napjáról szóló javaslat egyik előterjesztője felszólalása után az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 28-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Szávay István volt jobbikos parlamenti képviselő felesége az újpesti önkormányzatnál kapott jól fizető állást - tudta meg az Origo. Nem ez az első eset, hogy az ellenzéki politikusok az önkormányzati választáson elért részsikertől megrészegülve saját rokonukat helyezték pozícióba. 
Vágólapra másolva!

Az újpesti önkormányzat hivatalos honlapján elérhető információk szerint Szávayné Séra Magdolna a közbiztonságért, közrendvédelemért városfejlesztésért, és várostervezésért felelős alpolgármesteri kabinet referense lett Újpesten. A politikusfeleség korábban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemzetközi referenseként, és az ELTE Márton Áron Szakkollégiumának pályázati referenseként dolgozott, így némileg váratlanul hatott, hogy belépett a politika világába.

Szávay felesége Czigler László csapatába került: miután a jobbikos politikus egyéni mandátumot szerzett októberben, politikai alkukat követően a közbiztonságért felelős alpolgármesternek választották. Czigler egyébként jelenleg az újpesti Jobbik vezetője, és korábban azzal került az érdeklődés középpontjába, hogy vezetése alatt kikerült egy rasszista poszt a csoport Facebook-oldalára. A felület kezelői tavaly márciusban arról írtak egy önkormányzati rendezvény kapcsán, hogy "határon túli cigányok árasztják el Újpestet", mert a fideszes városvezetés "idecsődítette a roma vendégeket". Az esetből nagy botrány lett, a történtek miatt Setét Jenő roma aktivista is tiltakozott. Mint ismert, a IV. kerületi Jobbik-csoportban alelnöki tisztséget tölt be az a Szabó Balázs, akit tunéziai turisták megverésével vádolnak a hatóságok.

Forrás: ujpest.hu

A hír azért is lehet kellemetlen Szávay Istvánnak, mert a sajtó megtudta, hogy komoly szervezkedésbe kezdett az elnöki székre pályázó Jakab Péter ellen a párton belül. Mint az köztudott, a nem túl jó állapotban lévő Jobbik napra pontosan egy hét múlva tartja tisztújító kongresszusát, ahol sok minden el fog dőlni: többek között az, hogy ki vezeti majd harcba a szervezetet a 2022-es parlamenti választásra, kik lesznek az új elnök segítői, és milyen stratégiával vág neki az új vezetés a soron következő megmérettetésre. A pártviszály oda vezethető vissza, hogy míg az ideológiamentességet hirdető Jakab a totális összeborulást támogatja, addig Szávay és köre feltételeket támasztana az ellenzéki együttműködés során, és meghagyná önálló entitásnak a pártot. Ami összeköti őket:

nemcsak Szávay mozog ügyesen a pénzesbödön körül, hanem Jakab is.

Egyes pletykák szerint asszisztense nagy pénzeket visz haza.

Turbósebességben osztják a pozíciókat

Közel sem példanélküli, hogy a hatalomhoz jutott ellenzéki politikusok keze saját családjuk felé billen.

Cserdiné Németh Angéla, XV. kerületi, DK-közeli polgármester saját fiát, Mihályi Gergőt Népjóléti Bizottság külsős tagjának tette meg. Bizottsági tagságáért havi bruttó 200 ezer forint fog érkezni a bankszámlájára, ami az ötéves ciklust tekintve 12 millió forintot jelent.

A párbeszédes Tordai Bence feleségét - a szocialista Őrsi Gergely által vezetett - II. kerületi önkormányzat városfejlesztési bizottságának külsős szakértőjének nevezték ki.

Mielőtt egyszemélyes szexbotrányával megbukott volna, Gréczy Zsolt, a DK volt frakciószóvivője Újpesten helyezte el fiát. Gréczy Márton Déri Tibor, momentumos polgármester mellett kapott jól fizető állást, kommunikációs szakterületen segíti az önkormányzatot.