A strasbourgi bíróságnak nem a "deviáns kisebbségek" igényeit kellene a többséggel szemben érvényesítenie - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Kifejtette, hogy a kormány álláspontja szerint elfogadhatatlan az, hogy miközben az áldozatok nem kapnak kártérítést, az elkövetők viszont igen.

Völner Pál szerint azt kellene belátnia a strasbourgi bíróságnak is, hogy ők vannak az emberekért, a nemzetállamokért, a választópolgárokért, és nem a "deviáns kisebbségek" igényeit kellene a többséggel szemben érvényesíteniük.

Völner rámutatott arra, hogy a szabályozásban, a bírósági gyakorlatban kellene visszatérni a valóság talajára, megállítani a Soros-szervezetek által generált örökös jogkiterjesztési folyamatot, ésvisszatérni a józan ész diktálta keretek közé.

Völner PálFotó: Mudra László - Origo

A fogva tartási körülményekről szólva megjegyezte: a börtönépítések miatt négyzetméterekben már jobban áll Magyarország, és a komfortkörülmények is javultak az elmúlt években. Így tehát a jogalapja is szűkül a körülményekre hivatkozó igényeknek - emelte ki. Hozzátette: a probléma az, hogy a beadott igényeknek "hólabda hatása van", egyre több esetről, egyre több igényről és egyre nagyobb összegekről van szó.

Völner úgy fogalmazott, hogy "kívülről, felülről" a nyugat-európai viszonyok szerint akarják nemcsak a magyarországi, hanem akár az oroszországi, az olaszországi és a romániai börtönkörülményeket is egységesen szabályozni.

Azonban Magyarországon sem mindenki lakik apartmankörülmények között, tehát egy olyan elvont szintet kívánnak meg, ami a való élettől teljesen elszakadt - mutatott rá.

Hangsúlyozta azt is, hogy a kormány egyrészt erre kívánja felhívni a figyelmet, másrészt arra, hogy ennek az anyagi vonzatai ne a magyar adófizetőket sújtsák. Elmondta, a kormány álláspontja szerint elfogadhatatlan az, hogy miközben az áldozatok nem kapnak kártérítést, az elkövetők viszont igen.

Völner Pál közölte: ha tudnak egy áldozati igényről, azt le tudják vonni ebből az összegből. Abba az irányba kellene elmenni, hogy az elkövető ebből rendezze a közüzemi tartozásoktól kezdve az összes megítélt bírósági, hatósági, vagy adótartozást, követelést, illetve a bűnügyi költségeket - mondta.

Hozzátette: problémát jelent, hogy az áldozatok nem ennyire rafináltak. Nincs olyan ügyvédjük, mint a bűnözőknek, gyakran nincsenek bejelentve igényeik az eljárásokban, vagy nem érnek a végére azok megállapításának, mire már az elkövetők megkapják a kártérítéseket.

Megjegyezte, hogy a bűnözők évente többször különböző okokra hivatkozva is benyújtják ezeket a kérelmeket. Ezért lehet azt mondani, hogy a folyamat "börtönbiznisszé" szélesedett, és ennek a joggal való visszaélésnek - ahogy Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott - teljes egészében véget kell vetni - hangsúlyozta Völner Pál.